Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Вода
  • Більше не можна мити автомобілі й наповнювати басейни: Каталонія оголосила надзвичайний стан через брак води (ВІДЕО)

Більше не можна мити автомобілі й наповнювати басейни: Каталонія оголосила надзвичайний стан через брак води (ВІДЕО)

Іспанський регіон обмежує споживання води для своїх громадян. Із п'ятниці тут діє надзвичайний стан.

2 хв на прочитання02 Лютого 2024, 15:46
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

У Каталонії оголошено надзвичайний стан через нестачу води. Цей захід набуде чинності в п'ятницю в столиці Каталонії Барселоні та ще 201 муніципалітеті в регіоні на північному сході Іспанії. Про це оголосив регіональний уряд. За словами президента регіону Пере Арагонеса, Каталонія страждає від найсильнішої посухи з моменту початку спостережень понад століття тому, розповідає Die Zeit.

Надзвичайний стан передбачає різні заходи: близько 6 млн людей у провінціях Барселона та Жирона змушені суворо обмежувати споживання води. Надзвичайний стан уже кілька місяців діє в багатьох муніципалітетах провінції Таррагона, а в інших регіонах він є своєрідним попереднім етапом. 

У Каталонії споживання води зараз обмежено максимум до 200 л на людину на добу. Якщо ситуація погіршиться, ліміт може бути зменшений до 180 л на другому етапі і до 160 л на третьому етапі. Для порівняння: жителі Барселони наразі споживають в середньому 173 л, тоді як в інших муніципалітетах ця цифра в деяких випадках значно перевищує 200 л.

Тепер не можна мити Автомобілі й наповнювати басейни. Для прибирання вулиць заборонено використовувати воду. Громадські та приватні сади і парки можна поливати лише за певних обставин і лише переробленою водою. Фермери також повинні скоротити споживання води на 80 %: тваринництво має заощадити 50 %, а промисловість — 25 %, інакше їм загрожують штрафи до 150 тис. євро.

Відсутність дощів, яка триває вже понад три роки, призвела до падіння рівня води у водосховищах. Водосховища також заповнені в середньому лише трохи менше ніж на 16 % — деякі з них практично порожні. Окрім Каталонії, Андалусія в Іспанії також страждає від гострої нестачі води.

Згідно з дослідженням 2022 року, Піренейський півострів потерпає від найсильнішої за останні 1200 років посухи. Влада Каталонії навіть розглядала можливість доставляти воду до Барселони кораблями.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.