З настанням спекотної погоди збільшується ризик зараження кишковими інфекціями. Особливо якщо не дотримуватися правил профілактики. У більшості випадків розвитку кишкових інфекцій винні ми самі: не дотримуємося правил зберігання продуктів, наприклад, не ставимо їжу вчасно в холодильник, не закриваємо молочні продукти, тим самим перетворюючи їх на живильне середовище для розвитку бактерій. Фрукти й овочі частіше просто ополіскуємо (хоча їх потрібно як слід промити).
Про заходи профілактики кишкових інфекцій «Здоровим людям» нагадали завідувачка відділу епідеміології центру гігієни, епідеміології та громадського здоров'я Алла Дашкевич та завідувачка відділення гігієни харчування Ірина Далакішвілі.
Алла Дашкевич нагадує, що збудниками кишкових інфекцій можуть бути бактерії, віруси та найпростіші.
За її словами, клінічні симптоми кишкових захворювань є досить різноманітними і у кожного вони можуть перебігати по-різному. Проте першими ознаками захворювання є:
Правила профілактики кишкових інфекцій дуже прості.
Мити руки. Ці елементарні дії дозволяють запобігти розвитку значної кількості інфекційних захворювань. Тому мити руки необхідно після повернення додому з двору, перед їдою, після відвідування вбиральні, після контакту з тваринами. Якщо такої можливості немає, використовуємо антисептичні засоби, наголосила Алла Дашкевич.
Купувати продукти лише у встановлених для цього місцях, виключивши несанкціоновану та вуличну торгівлю, стихійні ринки.
Понад 80 % випадків кишкових інфекцій пов'язані з неправильним зберіганням або приготуванням страв у домашніх умовах.
«Слід звертати увагу на терміни придатності, умови зберігання харчових продуктів. Значення має і час, який страва була без належних умов зберігання, перш ніж потрапити на стіл. Сиру продукцію не можна зберігати поруч із готовою», — говорить Алла Дашкевич.
Своєю чергою Ірина Далакішвілі зазначила, що при використанні домашніх заготовок слід звертати увагу на наявність бульбашок у банці, специфічного запаху чи здуття кришки. Ці ознаки вказують на те, що вживати такий продукт не варто.
Все, що приноситься з магазину додому, перед тим, як покласти в холодильник або інше місце для зберігання, має бути вимито під проточною водою. Такий захід дозволяє позбутися мікроорганізмів, які можуть спричинити кишкові інфекції. Це стосується як овочів і фруктів, так і продуктів в упаковці, сказала Алла Дашкевич.
При виборі овочів і фруктів перевагу потрібно віддавати свіжим і без ознак псування. А при приготуванні страв важливо дотримуватись усіх правил термічної обробки. Адже одна із причин кишкових інфекцій — погана термічна обробка продуктів харчування.
Якщо вирішили вибратися на вихідні на природу, не варто брати із собою ті продукти, які мають невеликий термін зберігання. Наприклад, кондитерські вироби, варену ковбасу, яйця, відварені м'ясо та курку, страви, заправлені майонезом. Особливо якщо немає можливості використовувати сумку-холодильник.
Терміни зберігання продуктів у холодильнику та морозилці | ||
Найменування продукту | Термін зберігання в холодильнику | Термін зберігання в морозилці |
Сире м’ясо | 3-5 днів | 4-6 місяців |
Фарш | 1-2 дні | 3-4 місяці |
М’ясні страви | 3-4 дні | 2-3 місяці |
Вітчина, бекон, ковбаса | До 7 днів | 1-2 місяці |
Птиця | 1-2 дні | 9-10 місяців |
Бульйон із птиці | 1-2 дні | 6 місяців |
Риба | 1-2 дні | 3-6 місяців |
Яйця | До 20 днів | Не зберігають |
Твердий сир | До 20 днів | 6 місяців |
Сир | 5 днів | 1 місяць |
Масло | 1 місяць | 6 місяців |
Морозиво | Не зберігають | 1-3 місяці |
Молоко | 5 днів | 1 місяць |
Фрукти й овочі | 1-3 тижні | 1 рік |
Ягоди й зелень | 1-2 дні | 1 рік |
Також ми розповідали, що сальмонельоз — небезпечне інфекційне захворювання: що це таке і як із ним «розминутися».