Фахівці клініки Майо (США) відзначають, що чай з шавлії володіє багатьма лікувальними властивостями. Зокрема, він здатний захистити організм від розвитку раку, цукрового діабету другого типу, хвороб серця.
Як наголошується в дослідженні, крім регулярних фізичних вправ і відмови від шкідливих звичок продовженню життя сприяє здорова дієта. Якщо говорити про ідеальний напій, то це чай з шавлії.
Чай з шавлією містить карнозол – з’єднання, що володіє протираковим ефектом. Експеримент за участю 500 чоловік, зокрема, показав, що вживання чаю з шавлією і ромашкою може зменшити ризику розвитку раку щитовидної залози. Також шавлія допомагає запобігти змінам, що ведуть до утворення ракових клітин товстої кишки.
Чай з шавлією покращує показники цукру в крові, відзначають дослідники. Так 500 мг екстракту шавлії 3 рази на день покращує показники цукру в крові натщесерце, після їжі і гемоглобіну.
За словами вчених, шавлія покращує механізми регуляції вмісту холестерину в крові, що може знизити ризик серцево-судинних захворювань. У жінок, які випивали 300 мл чаю з шавлії двічі на день, зменшилася концентрація жирових компонентів в судинах. У них на 16% знизилися показники «поганого» холестерину і на 20% підвищився рівень «хорошого».