Догори
Дати відгук

Американцю загрожує термін через створення гігантського барана-«ГМО» для полювання

Обвинувачений визнав себе винним у двох тяжких злочинах проти дикої природи.

4 хв на прочитання15 Березня 2024, 14:14
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Чоловік з американського штату Монтана визнав себе винним у торгівлі дикими тваринами в рамках багаторічних зусиль зі створення гігантських гібридних овець для полювання в неволі. Обвинувачений продавав частини овець породи Марко Поло з Киргизстану, клонував овець, незаконно запліднював овець для створення гібридів та продавав частини овець скелястих гірських бігхорнів. Про це повідомляється на сайті Міністерства юстиції США.

80-річний Артур Шубарт визнав себе винним у двох тяжких злочинах проти дикої природи — змові з метою порушення Закону Лейсі та істотному порушенні Закону Лейсі — в рамках майже десятирічних зусиль зі створення гігантських гібридів овець у США заради продажу цих тварин мисливським господарствам у неволі.

Чоловік є власником і оператором компанії Sun River Enterprises LLC, також відомої як «Ранчо Шубарта» - альтернативного тваринницького ранчо площею 870074 м² у місті Вон. Ранчо Шубарта займається купівлею, продажем і розведенням «альтернативної худоби», такої як гірські вівці, гірські кози і різні копитні. Основним ринком збуту худоби Шубарта є мисливські господарства, відомі також як мисливські заповідники або мисливські ранчо.

Згідно з судовими документами, Шубарт вступив у змову з щонайменше п'ятьма іншими особами в період з 2013 по 2021 рік, аби створити більший гібридний вид овець, який би приносив вищу ціну в мисливських господарствах. Шубарт привіз частини найбільших овець у світі, архарів Марко Поло (Ovis ammon polii), з Киргизстану до Сполучених Штатів, не задекларувавши їх ввезення. Середній самець може важити понад 130 кг, а його роги сягають понад 1,5 м. Аргалі Марко Поло походять з високогір'я Паміру в Центральній Азії. Вони захищені на міжнародному рівні Конвенцією про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення, на національному рівні — Законом США про види, що перебувають під загрозою зникнення, і заборонені в штаті Монтана, щоб захистити місцевих овець від хвороб і гібридизації.

Шубарт відправив генетичний матеріал із частин аргалі в лабораторію для створення клонованих ембріонів. Потім Шубарт імплантував ембріони вівцям на своєму ранчо, в результаті чого з'явився один чистий генетичний самець архара Марко Поло, якого він назвав «Гірський король Монтани» або ММК.

Судові документи пояснюють, що Шубарт працював з іншими неназваними змовниками, щоб використовувати сперму ММК для штучного запліднення різних інших видів овець - всі вони були заборонені в Монтані - і створення гібридних тварин. Їхньою метою було створити більший і цінніший вид овець для продажу мисливським господарствам, що утримують овець у неволі, насамперед у Техасі.

Для переміщення заборонених овець в Монтану і з Монтани Шубарт та інші підробляли сертифікати ветеринарного контролю, неправдиво стверджуючи, що вівці належать до дозволених законом видів. Іноді Шубарт продавав сперму ММК безпосередньо вівчарям в інших штатах.

Судові документи також описують, як Шубарт незаконно отримував генетичний матеріал від диких гірських вівцебиків Скелястих гір у Монтані, на яких полювали в дикій природі. Шубарт придбав частини цих впольованих овець, порушуючи закон штату Монтана, який забороняє продаж частин мисливських тварин у межах штату і забороняє використання мисливських тварин Монтани на альтернативних тваринницьких ранчо. Шубарт перевозив і продавав частини тіла бізонів у міждержавній торгівлі.

«Злочин, який ми тут розкрили, може загрожувати цілісності видів дикої природи в Монтані», — сказав Рон Хавелл, начальник відділу правозастосування Управління рибного господарства, дикої природи та парків Монтани.

Закон Лейсі забороняє міждержавну торгівлю дикими тваринами, які були вилучені, вивезені, перевезені або продані з порушенням федерального законодавства чи законодавства штату. Закон Лейсі також забороняє продаж між штатами диких тварин, які були помилково марковані.

«Закон є одним із найпотужніших інструментів, які мають Сполучені Штати для боротьби з торгівлею дикими тваринами та запобігання вторгненню шкідливих диких тварин у довкілля», — ідеться в повідомленні на сайті.

За кожним пунктом обвинувачення Шубарту загрожує максимальне покарання у вигляді п'яти років ув'язнення, штрафу в розмірі до 250 000 доларів і трьох років звільнення під наглядом. Вирок має бути винесено 11 липня.

Справа розслідується Службою рибного господарства США та Управлінням охорони дикої природи штату Монтана.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.