Догори
Дати відгук

Американка, яку облив лугом чоловік, пережила дві операції з пересадки обличчя (фото)

До Тарлтон жоден з американських пацієнтів не втратив донорське обличчя.

1 хв на прочитання10 Серпня 2020, 12:28
Фото: apnews.com Фото: apnews.com
Поділитись:

Медсестра Кармен Бландін Тарлтон з Нью-Гемпшира  стала першою американкою і лише другою людиною в світі, яка перенесла  операцію зі вторинної пересадки обличчя. Як повідомляє  112.ua,  з посиланням на  Associated press, це перший випадок у США.

ЇЇ обличчя  було понівечене внаслідок нападу  колишнього чоловіка. У 2007 році жінка отримала опіки більш ніж 80% свого тіла і осліпла, коли її колишній чоловік  побив її бейсбольною битою і облив її тіло лугом. Він думав, що вона зустрічається з іншим чоловіком.

Операція тривала 20 годин. Команда з 45 лікарів видалила пошкоджений трансплантат, підготувала чутливі нерви і кровоносні судини в ділянці шиї для хірургічного втручання, потім було пересаджено обличчя. Трансплантація від анонімного донора була проведена в лікарні Brigham and Women's.

У найближчі місяці Тарлтон зможе відновити сенсорну і моторну функцію свого обличчя. Очікується, що 52-річна колишня медсестра повернеться до свого звичайного способу життя. 

До Тарлтон жоден з американських пацієнтів не втратив донорське обличчя. В минулому році у неї почалося відторгнення: з'являлися рубці і чорні плями, утруднення і біль через відтік крові від її обличчя, повіки стиснулися, губи почали втрачати форму, через що було важко їсти. Вона не могла виходити з дому і відновила прийом сильнодіючих знеболюючих.

Більше 40 пацієнтів у всьому світі пройшли трансплантацію обличчя, у тому числі 16 у США. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost