Догори
Дати відгук

Аби запобігти 76 мільйонам смертей: у ВООЗ опублікувала доповідь про хворобу, яку називають «тихим убивцею»

У доповіді вперше докладно аналізуються катастрофічні наслідки захворюваності на артеріальну гіпертензію та можливі заходи у відповідь.

4 хв на прочитання21 Вересня 2023, 07:28
Поділитись:

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) вперше випустила доповідь про згубні наслідки високого артеріального тиску для здоров'я населення з рекомендаціями про те, як можна подолати тенденцію до поширення хвороби, яка називається «тихим убивцею». Як зазначається у доповіді, приблизно четверо з п'ятьох гіпертоніків не отримують необхідного лікування, однак у разі розширення охоплення допомогою країни можуть за період з 2023 по 2050 попередити 76 мільйонів випадків смерті.

На артеріальну гіпертензію страждає кожна третя доросла людина у світі. Це поширене та небезпечне для життя захворювання призводить до інсультів, інфарктів, розвитку серцевої недостатності, ураження нирок і багатьох інших проблем зі здоров'ям.

З 1990 по 2019 р. кількість людей, які живуть із гіпертонією (мають артеріальний тиск від 140/90 мм рт. ст. і вище або приймають антигіпертензивні препарати), збільшилася вдвічі — з 650 млн до 1,3 млрд людей. Майже половина гіпертоніків у світі ще не знають про своє захворювання. Понад три чверті дорослих із гіпертонією проживають у країнах із низьким і середнім рівнем доходу.

Ризик підвищеного артеріального тиску може підвищуватися з віком і під впливом спадкових факторів, проте розвитку гіпертонії можуть сприяти також фактори ризику, що коригуються, у тому числі споживання великої кількості солі, недолік фізичної активності та надмірне вживання алкоголю.

Зменшити артеріальний тиск допомагає зміна життєвих звичок, зокрема оздоровлення раціону харчування, відмова від тютюну й активніший спосіб життя. Деяким людям для ефективного контролю артеріальної гіпертензії та профілактики пов'язаних із нею ускладнень можуть бути потрібні лікарські препарати.

Профілактика, своєчасне виявлення та ефективне лікування гіпертонії входять до найбільш економічно вигідних стратегій охорони здоров'я і повинні в першочерговому порядку здійснюватися країнами в рамках базового пакету медичних послуг первинної ланки. Економічна віддача від удосконалення програм лікування гіпертонії у 18 разів перевищує витрати.

«Гіпертонію можна ефективно стримувати за допомогою простих і недорогих лікарських схем, однак лише кожен п'ятий гіпертонік контролює захворювання. Програми боротьби з гіпертонією, як і раніше, не отримують належної уваги, мають низьку пріоритетність і вкрай мізерно фінансуються. У процесі досягнення загального охоплення послугами охорони здоров'я кожна країна повинна зміцнювати заходи щодо боротьби з гіпертонією на основі надійно функціонуючих, справедливо організованих і стійких систем охорони здоров'я, фундаментом яких має бути первинна медико-санітарна допомога», — зазначив Генеральний директор ВООЗ д-р Тедрос Адхан Гебреїсус.

Доповідь випускається у дні 78-ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй, делегати якої аналізують хід досягнення Цілей у сфері сталого розвитку, у тому числі цілі в галузі охорони здоров'я щодо забезпечення готовності до пандемій та реагування на них, припинення епідемії туберкульозу та реалізації принципу загального охоплення послуг охорони здоров'я. Більш ефективна профілактика та лікування гіпертонії мають важливе значення для досягнення кожної з цих цілей.

Якщо кількість людей, які отримують ефективне лікування від гіпертонії, буде доведена до рівня, характерного для країн з передовими показниками, це дозволить до 2050 року попередити 76 млн випадків смерті, 120 млн інсультів, 79 млн інфарктів та 17 млн випадків серцевої недостатності.

«У сьогоднішньому світі більшість випадків інфаркту та інсульту можна попереджати за допомогою недорогих, безпечних та доступних лікарських засобів, а також інших методів, таких як скорочення споживання натрію. Лікування гіпертонії на рівні первинної медико-санітарної допомоги допоможе рятувати життя, а також щороку заощаджувати мільярди доларів», — упевнений Глобальний посол ВООЗ у боротьбі з неінфекційними захворюваннями та травматизмом Майкл Блумберг.

Усі країни незалежно від рівня доходу можуть створити дієві загальнонаціональні та місцеві механізми, що забезпечують моніторинг і контроль артеріального тиску.

«Щогодини інсульти й інфаркти забирають життя понад 1000 людей. Більшість цих випадків смерті викликані високим артеріальним тиском, і більшість із них можна попередити», — заявив президент та генеральний директор організації Resolve to Save Lives Том Фріден.

Підвищення якості профілактики та лікування гіпертонії досягнуто у понад 40 країнах з низьким та середнім рівнем доходу, у тому числі у Бангладеш, Кубі, Індії та Шрі-Ланці, у яких програмами лікування охоплено понад 17 млн людей. У низці країн, зокрема в Канаді та Південній Кореї, введено в дію національні програми лікування гіпертонії, при цьому в обох країнах забезпечено контроль рівня артеріального тиску у більш ніж 50 % дорослих гіпертоніків. Цілеспрямовані, систематичні національні програми боротьби з гіпертонією можуть на успіх: що вища частка осіб, контролюючих артеріальний тиск, то нижча статистика інсультів і інфарктів та вищі тривалість і якість життя.

Також ми писали, як відрізнити істинну гіпертонію від хибної: розповідають кардіологи.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost