Догори
Дати відгук

Аборт у 14: що дозволяє українське законодавство

Із якого віку людина має право надавати згоду на проведення аборту?

2 хв на прочитання27 Жовтня 2021, 12:31
Дитина Дитина
Поділитись:

Телеграм-канал «Медичне право України» розповів про деякі питання надання медичної допомоги малолітнім і неповнолітнім, зокрема про те, з якого віку особа має право надавати згоду на такий вид медичного втручання, як аборт.

У Наказі МОЗ України від 24.05.2013 р. №423 «Про затвердження Порядку надання комплексної медичної допомоги вагітній жінці під час небажаної вагітності, форм первинної облікової документації та інструкції щодо їх заповнення» у розділі «Загальні положення» у п. 1.8 зазначено, що «проведення операції (процедури) штучного переривання небажаної вагітності у вагітної жінки віком до 14 років або у недієздатної особи здійснюється за заявою її законних представників. Штучне переривання вагітності у вагітної жінки, яка досягла 14 років, здійснюється за її згодою відповідно до статті 284 Цивільного кодексу України (ЦКУ)».

«За законодавством, переривання небажаної вагітності у малолітньої пацієнтки (віком до 14 років) проводиться без її згоди за заявою законних представників. Щодо вагітної пацієнтки віком з 14 років, то переривання небажаної вагітності здійснюється за її бажанням і отримання згоди її батьків або опікунів не передбачається», — ідеться в повідомленні.

Слід додати, що п. 6 ст. 281 Цивільного кодексу України визначає, що штучне переривання вагітності, якщо вона не перевищує 12 тижнів, може робитися за бажанням жінки. У випадках, встановлених законодавством, штучне переривання вагітності може бути проведене за вагітності від 12 до 28 тижнів. Перелік обставин, що дозволяють переривання вагітності після 12 тижнів вагітності за медичними та соціальними показаннями, встановлюється законодавством.

Постанова Кабінету Міністрів України «Про реалізацію статті 281 Цивільного кодексу України» № 144 від 15 лютого 2006 р. містить перелік таких показань. Серед них деякі інфекційні та паразитарні хвороби, новоутворення, хвороби ендокринної системи, хвороби крові, розлади психіки та поведінки, хвороби нервової системи, вроджені вади розвитку тощо. Окрім того, підставою для штучного переривання вагітності може стати вік вагітної жінки менш як 15 років, а також вагітність внаслідок зґвалтування та настання інвалідності під час цієї вагітності.

Також ми розповідали, що у США хочуть примусово стерилізувати чоловіків.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost