Догори
Дати відгук

81% вугільних станцій ЄС уже збиткові

2 хв на прочитання05 Липня 2020, 15:06
Image by Martina Janochová from Pixabay Image by Martina Janochová from Pixabay
Поділитись:

До 2022 року частка неконкурентоспроможних вугільних електростанцій у всьому світі збільшиться до 60%. Про це йдеться у дослідженні Rocky Mountain Institute, The Carbon Tracker Initiative і The Sierra Club, пише Eco Town.

«Вугілля досягло фінансового «переломного моменту», що робить його неконкурентоспроможним на більшості ринків, - зазначають автори. - До 2025 року частка неконкурентоспроможних вугільних електростанцій у всьому світі збільшиться до 73%».

За оцінками експертів, зараз третина світового вугільного ринку обходиться дорожче ніж будівництво нових відновлюваних джерел енергії.

«Вітрові і сонячні електростанції будувати набагато дешевше, ніж продовжувати експлуатувати 40% існуючої вугільної промисловості, - зазначають вони. - Зараз багато країн прагнуть до більш екологічного споживання енергії і на цьому тлі показують вражаючі цифри виробництва «зеленої» електроенергії».

Згідно з дослідженням, 81% вугільної промисловості Європейського Союзу вже неконкурентоспроможна, тобто без державної підтримки заводи не зможуть працювати. У Китаї збиткові вугільні електростанції становлять 43%, а через п'ять років цей показник зросте майже до 100%.

"Вугільна енергетика стикається з економічним старінням, незалежно від цін на вуглець і політики забруднення повітря", - сказав Метт Грей, керуючий директор і відділу енергетики ініціативи Carbon Tracker. - Закриття вугільних станцій і заміна їх дешевшими альтернативами не тільки заощадить гроші споживачів і платників податків, але й може зіграти важливу роль в майбутньому відновленні економіки».

В рамках Паризької угоди 2015 року (угода Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, що регулює заходи щодо зниження вмісту вуглекислого газу в атмосфері з 2020 року) країни повинні утримати зростання глобальної середньої температури «набагато нижче» 2°C і «докласти зусиль» для обмеження зростання температури на 1,5°C. Міжурядова група експертів зі зміни клімату заявила, що для досягнення такої мети до 2030 року світове споживання вугілля має скоротитися на 80% нижче рівня 2010 року.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитання6 хвилин тому
Українське борошно Grain frоm Ukraine Експорт
Судан отримав другу партію українського борошна в рамках ініціативи Grain frоm Ukraine
1 хв на прочитання54 хвилини тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитаннягодина тому
Чорнобильська зона Рубка дерев Екологічні злочини
На території Чорнобильської зони продовжуються рейди: зафіксовано нові факти порушень
2 хв на прочитання2 години тому
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 години тому
Маринад для курки з кока-колою: як замаринувати м'ясо по-новому
1 хв на прочитання3 години тому
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання5 годин тому
На Черкащині шахрайським шляхом привласнили землю вартістю понад 6 млн грн
1 хв на прочитання6 годин тому