Догори
Дати відгук

7 хвороб, які передаються від матері до доньки

Нещодавно було відкрито особливий ген, що викликає мігрені.

5 хв на прочитання20 Листопада 2022, 16:56
Поділитись:

Експерти з різних країн склали список недуг по жіночій лінії.

1. Мігрені

Генетичний зв’язок: від 70 до 80 відсотків такий ризик успадкування цієї неприємної хвороби, стверджує доктор Кейт Генрі з Нью-Йоркського Університету.

Причина.

Нещодавно було відкрито особливий ген, що викликає мігрені.

Якщо він працює неправильно, то фактори навколишнього середовища (шум, кофеїн та ін.) можуть легко пробудити больові центри в мозку, відповідальні за мігрені.

Що робити?

Слідкувати, що саме викликає мігрень у вашому випадку і по можливості уникати цих факторів.

Як відомо, багато хворих на мігрень дуже чутливі до такої їжі, як шоколад, кава, сир, цитрусові та червоне вино.

Гормони також мають значення – підняття чи навпаки, зниження рівня естрогену та прогестерону протягом менструального циклу, що викликає мігрень.

2. Рак грудей

Генетичний зв’язок: 15 відсотків.

Причина.

У наборі генів, що мутують. Причому ризик успадковувати це страшне захворювання збільшується, якщо кровний родич захворів у молодому віці.

Що робити?

У деяких країнах жінкам, у сім’ях яких були хворі на рак, пропонують генетичне обстеження на виявлення генів, що мутували. Іноді жінки у такому разі одразу обирають видалення молочної залози.

Потрібно пам’ятати, що на розвиток раку грудей впливає прийом гормональних ліків та контрацептивів, а також куріння та алкоголь. За дослідженням британських учених, куріння винне більш ніж у чверті всіх смертей від раку в Британії. Вживання жінками алкоголю більше 2 дринків (тобто 80 грамів міцних напоїв або двох пляшок світлого пива) частіше за два рази на тиждень, збільшило, за даними дослідників, ризик хвороби на 7 відсотків.

3. Фізична форма

Генетичний зв’язок: до 50 відсотків.

Причина.

“Легкість, з якою ви розвиваєте мускулатуру і покращуєте фізичну форму – справа спадкова”, – вважає Луїза Саттон з Університету Лідса в Британії.

“Нерідко кажуть, що якщо ви хочете здобути Олімпійську медаль, то краще обирайте батьків”.

Що робити?

40 хвилин фізичної активності на день – стандартна рекомендація медиків. Вправи 5 днів на тиждень допоможуть підтримати фізичний стан та зміцнити м’язи, але не змінювати вас кардинально. Для цього потрібно мінімум три рази на тиждень займатися чимось серйознішим за прості вправи: плаванням, бігом і так далі.

4. Депресії

Генетичний зв’язок: 10-30 відсотків, залежно від типу депресії. Наприклад, циклотімія, тобто сезонні депресії, передаються частіше ніж ангедонічні, тобто втрата почуття радості.

Причина.

Психічні захворювання – депресія, зокрема – захворювання іноді сімейні. Вчені виявили групу генів, яка, можливо, грає роль розвитку депресій. Ці гени блокують вироблення у мозку серотоніну – гормону щастя, який регулює наш настрій.

Що робити?

Уникати надмірної втоми, зловживання алкоголем і намагатися щосили не потрапляти під надмірний вплив своєї мами, яка страждає на депресії. Дуже часто такі хворі індукують своїх найближчих та найвразливіших рідних, своїм настроєм та поведінкою викликаючи симптоми депресії та у них.

Але лікарі заспокоюють: навіть якщо у вас є ген депресії, далеко не факт, що ця депресія вам загрожує. Багато залежить від самонастрою та позитивного погляду на життя.

5. Повнота

Генетичний зв’язок: тільки 4 відсотки дівчат, чиї мами були стрункими, виявились надмірно повними. А ось з тих, чиї матері були в юності пампушками, понад 40% також набули зайвої ваги. Вчені кажуть, якщо батьки повні, ризик повноти у дитини збільшується на 70 відсотків.

Причина.

Частково корінь зла в сімейній харчовій поведінці, пристрасті до борошняного, жирного і калорійного з покоління в покоління, частково причина в особливому гені, присутність якого в організмі збільшує ризик повноти на третину.

Одне з досліджень у цій галузі зауважує цікавий факт, що повнота успадковується лише від матері до дочки чи батька до сина. Тобто якщо батько страждає від надміру ваги, доньці навряд це передасться.

Що робити?

Лікарі звинувачують не так неправильне харчування, як неактивний спосіб життя. Звичка з юності ходити пішки хоча б 40 хвилин на день знижує ризик «розповзання» талії у зрілому віці на 30 відсотків.

6. Рання менопауза

Генетичний зв’язок: 70-85 відсотків.

Причина.

За цей процес відповідальні цілих чотири гени. У середньому менопауза настає у 51-53 роки, але в деяких жінок (приблизно в однієї з двадцяти) раніше – до 46 років.

Що робити?

На жаль, ніщо не може зупинити цей процес. Але існує безліч способів зробити його повільнішим і легшим для організму – від фітотерапії до гормонозамісної терапії. У кожному конкретному випадку рішення ухвалює гінеколог-ендокринолог.

7. Захворювання серця

Генетичний зв’язок: 20 відсотків.

Причина.

Якщо мати перенесла серцевий напад, то у доньки ризик набути проблем із серцем зростає. Спадкове судинне захворювання впливає на коронарну артерію у серці та на церебральну артерію у мозку. Однак, що саме є причиною серцевих захворювань – спадковість чи навколишнє середовище – вчені сказати точно не можуть.

Що робити?

Займатися собою та вести правильний спосіб життя – банальні, але завжди вірні поради. Мінімізувати солоні та жирні страви у своєму раціоні, менше пити алкоголю і, звичайно ж, не курити.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.