Догори
Дати відгук

6 ознак смертельного раку

Ранні ознаки розвитку раку

4 хв на прочитання29 Жовтня 2022, 14:56
Поділитись:

Однією з характерних особливостей раку є швидке розмноження аномальних клітин, що розростаються за межі своїх звичайних кордонів і здатних проникати в навколишні тканини, а також мігрувати в інші органи, тобто метастазувати. Метастаз - основна причина смерті від раку.

Найчастіше рак діагностують в грудях, в передміхуровій залозі, легенях і бронхах. Але ключовим фактором у боротьбі з раком є увага до ранніх ознак. 

1. Рак молочної залози

"Рак молочної залози - другий за поширеністю рак у американських жінок, від якого страждає приблизно кожна восьма жінка". Так пояснює практикуюча медсестра і виконавчий директор з медсестринського догляду в City of Hope, організації з дослідження та лікування раку недалеко від Лос-Анджелеса Елізабет Кінг. За її словами, лікування дуже ефективно, якщо виявити його на ранніх стадіях. Тому жінкам дуже важливо уважно стежити за змінами в грудях і розпізнавати ознаки і симптоми раку грудей.

Ущільнення в грудях - найчастіший симптом. Інші симптоми раку грудей можуть включати ямочку на шкірі, ретракція соска, шкіра червона, суха, лущиться або потовщена, виділення з сосків або збільшення лімфатичних вузлів під пахвою або навколо ключиці.

2. Рак підшлункової залози

Рак підшлункової залози, на жаль, неможливо визначити на ранній стадії, адже він не проявляє симптомів, поки не поширився на інші органи.

Доктор медицини, анестезіолог Тейлор Грабер розповіла, що існує таке явище, як "безболісна жовтяниця", яка може стати зловісним передчуттям. Це один з найбільш значних симптомів, який можна не помітити. Порушується жовчна система щоб зробити білірубін, який транспортує еритроцити у вигляді жовчі з печінки в жовчний міхур і жовчні протоки. в кінцевому підсумку виводиться калом. 

"Оскільки в підшлунковій залозі утворюється маса, ця маса може перешкоджати відтоку жовчі від печінки до стільця. Коли ця маса стає досить великою, може розвинутися відносно фіксована обструкція, яка призводить до збільшення прямого і загального білірубіну в крові. Коли рівень білірубіну в сироватці (може бути визначений за допомогою хімічного тесту периферичної крові) перевищує 2,5–3 мг / дл, що призводить до пожовтіння шкіри (жовтяниці) і пожовтіння склери очей (так звана жовтяниця склери). Хоча є й інші пояснення того, чому це може розвиватися, коли ці симптоми виникають при відсутності болю в животі, це може вказувати на розвиток аденокарциноми підшлункової залози (раку підшлункової залози)",- розповіла доктор.

3. Кістковий біль

Доктор Грабер також заявила, що біль у кістках посеред ночі може стати тривожною ознакою. Безумовно, не виключено наявність болю в результаті попередніх травм: переломів, хірургічної корекції, але також може біль в кістках бути ознакою чогось більш серйозного, наприклад раку.

Є багато видів раку, які схильні до метастазування в кістки, наприклад, рак нирки, грудей або легенів. Коли ці ракові утворення поширюються на кістки, вони можуть розмножуватися і рости, і в рамках свого ангіогенезу (процесу виділення місцевих факторів росту, що сприяють проростанню кровоносних судин і живлять рак), вони можуть буквально позбавляти навколишні здорові тканини кровотоку і поживних речовин, таких як кисень і глюкоза.

"Побічним ефектом цього місцевого розростання може бути біль або слабкість кістки, що веде до "патологічних" переломів, що означає переломи кісток від травмуючих сил, які не повинні бути достатньо сильними, щоб зазвичай зламати кістку", - розповіла лікар.

4. Рак мозку

Головні болі і нудота / блювота можуть бути ознакою пухлин головного мозку або метастатичних пухлин в мозок. Інші ознаки включають судоми, проблеми з пам'яттю і слабкість або відчуття оніміння з одного боку тіла.

5. Рак легенів

Курці піддаються найбільшому ризику захворіти на рак легенів, але це також може статися у тих, хто ніколи не вживав нікотин.

"Кровохаркання може бути ознакою раку легенів або втрати ваги. Додаткові симптоми раку легенів включають задишку, постійний кашель, який не проходить, біль у грудях і захриплість голосу", - розповіла доктор Грабер.

6. Рак простати

Доктор Даніель Бойєр, доктор медичних наук, що спеціалізується на медичних дослідженнях та молекулярній біології, гістології, фармакології, ембріології, патології, педіатрії, внутрішньої медицини, хірургії, гінекології та акушерстві, акцентував увагу на різкому бажанні помочитися. Причому, сеча може почати виходити ще до того, як людина встигне дійти до вбиральні. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Поганий холестерин Корисні овочі Харчування
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання48 хвилин тому
Фото ілюстративне
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитаннягодина тому
Оформлення інвалідності Викрили групу Медиків підроблені Документи
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання2 години тому
Як швидше схуднути Корисні звички Метаболізм
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитання10 годин тому
У Києві викрито незаконне казино під прикриттям спортклубу
1 хв на прочитанняВчора
Хвороба, що поширюється світом: сьогодні Всесвітній день боротьби проти малярії
2 хв на прочитанняВчора
Унікальне ДНК людини відповідає за таланти, допомагає ловити злочинців, визначає хвороби до народження
5 хв на прочитанняВчора
6 причин пити оливкову олію вранці: наслідки вас приємно здивують
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання3 години тому
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання3 години тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання4 години тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання5 годин тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання6 годин тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання6 годин тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання8 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання8 годин тому