Печінка – токсикологічний центр організм, який виводить токсини, відпрацьовані речовини, нейтралізує отрути, залишки лікарських засобів, консерванти, іншу хімію. Працює орган без передиху, при значних навантаженнях потребує підтримки.
Їжа безпосередньо впливає на здоров’я печінки. І рейтинг небезпечних для цього органу продуктів зовсім не вичерпується одними алкогольними напоями. Про те, що саме слід вживати якомога менше, пише u-news.com.ua.
Жирна їжа. Вживання продуктів з високим вмістом насичених жирів на зразок картоплі фрі, гамбургерів і піци порушує роботу печінки. Також надлишок цієї їжі призводить до ожиріння органу і навіть до його запалення, яке може закінчитися цирозом печінки. Найчастіше налягайте на клітковину.
Цукор. Не відмовляйтеся від цукру повністю, але і не захоплюйтеся ним, якщо хочете зберегти здоров’я печінки. Саме цей орган перетворює цукор в жир, і якщо в раціоні багато цукру, то печінка виділяє багато жиру. А це загрожує жировим гепатозом.
Алкоголь. Найбільш очевидний за своєю небезпекою для печінки продукт. Спиртне в надлишкових кількостях призводить до цирозу печінки.
Готовий продукт. Вже приготовані і охолоджені спеціально для розігріву продукти можуть бути небезпечні для печінки, оскільки в їх склад входить багато солі, цукру і жирів. Краще готувати продукти самим вдома.
Незбиране молоко. Містить насичені жири, які можуть бути небезпечні, але тільки для людей, які вже мають проблеми з печінкою. В цьому випадку можна вибирати нежирне молоко. До речі, частіше пийте зелений чай, він корисний для печінки.
Вершкове масло. Деякі молочні продукти, включаючи і вершкове масло, можуть провокувати проблеми з печінкою, так як містять високий рівень насичених жирів. Готуйте на оливковій олії, в яке входить корисні жирні кислоти Омега-3.
До слова, є шість порад щодо того, як приборкати вечірнє переїдання.