Догори
Дати відгук

5 листопада – Всесвітній день поширення інформації про проблеми цунамі

У 2004 році відбулося найпотужніше цунамі за всю історію людства.

2 хв на прочитання05 Листопада 2023, 12:29
Всесвітній день поширення інформації про проблеми цунамі Всесвітній день поширення інформації про проблеми цунамі
Поділитись:

Людські жертви, спричинені цунамі, можуть вимірюватися сотнями тисяч осіб. Незважаючи на небезпеку цього природного лиха, люди в змозі мінімізувати кількість постраждалих та завданих збитків. Причиною появи цунамі є підводні землетруси з високою магнітудою. Вчені-сейсмологи наполягають щодо поширення інформації в цілях збереження людських життів. В порівнянні з іншими стихійними лихами цунамі трапляється рідше і триває не так довго, але не варто применшувати його руйнівну силу. Генеральна Асамблея ООН запропонувала проводити День поширення інформації про проблему цунамі щорічно 5 листопада.

Всесвітній день поширення інформації про проблему цунамі (World Tsunami Awareness Day) встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у грудні 2015 року за ініціативою представників Японії. Ця країна, яка перебуває в сейсмонебезпечному регіоні, накопичила значний досвід попередження і ліквідації наслідків від цунамі. Цунамі – одне з найсмертоносніших стихійних лих, яке за останнє століття забрало життя понад 250 мільйонів людей.

Тож Міжнародний день поширення інформації про проблеми цунамі – це низка важливих заходів для просування Сендайської рамкової програми. Це програма заходів, які спрямовані на зниження ризиків стихійних лих, впровадження сталого розвитку та посилення наукової і технічної роботи в цих напрямах. Програма розрахована на 15 років (із 2015-го до 2030 року) й підтримується 187 державами.

Цунамі випереджає навіть вітер і досягає до 700 км/год. Окрім підводних землетрусів причиною появи цунамі також можуть бути зсуви льодовиків, виверження вулканів, падіння в океан метеоритів. Саме слово «цунамі» утворюють два японських – «цу» (гавань, порт) і «намі» (хвиля).

У двадцятому сторіччі найбільш руйнівні цунамі були у 1906, 1923, 1938, 1952, 1957, 1960, 1964, 1965, 1971, 1992 роках. Всього їх було 58, внаслідок цих стихійних лих загинуло понад 260 тисяч осіб.

У 2004 році відбулося найпотужніше цунамі за всю історію людства. Воно зачепило 14 країн світу. Тоді стихія забрала життя близько 220 тисяч осіб.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost