Догори
Дати відгук

4 вересня - Всесвітній день сексуального здоров'я

Добре сексуальне здоров'я вимагає поваги

2 хв на прочитання04 Вересня 2022, 12:00
Поділитись:

Щорічно 4 вересня, починаючи з 2010 року, відзначається Всесвітній День Сексуального Здоров'я (WSHD), щоб привернути увагу громадськості та сприяти більшому розумінню важливості питання сексуального здоров'я населення. Ініціатором проведення дня є Всесвітня асоціація сексуального здоров'я (World Association for Sexual Health).

У 1977 році на нараді експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) було прийнято наступне визначення: сексуальне здоров'я - це комплекс соматичних, емоційних, інтелектуальних і соціальних аспектів життя людини, котрі позитивно збагачують особистість, підвищують комунікабельність людини і його здатність до любові.

Передумовою для гарного сексуального здоров'я є позитивне і шанобливе ставлення до сексуальності і сексуальних відносин, а також можливість приємного та безпечного сексуального досвіду, вільного від примусу, дискримінації та насильства.

Добре сексуальне здоров'я вимагає поваги, захисту та обліку сексуальних прав всіх людей. Оскільки продовження роду є лише частиною сексуальності, репродуктивне здоров'я (стан репродуктивної системи і процеси, пов'язані з фізичним, розумовим і соціальним благополуччям, а не тільки відсутність хвороби або дисфункції) є частиною сексуального здоров'я, пов'язаного в першу чергу з безпечною вагітністю, пологами і здоровою дитиною.

Відповідно до визначень сексуального здоров'я, сексуально здорова людина, оцінює свою сексуальність, несе відповідальність за свою поведінку, шанобливо спілкується з обома статями і висловлює любов і близькість відповідно до його або її цінностей. Сексуально здорові відносини засновані на спільних цінностях та характеризуються: консенсусом, рівністю, чесністю, взаємним задоволенням і безпекою (включаючи захист від небажаної вагітності, інфекцій, що передаються статевим шляхом / ВІЛ, насильства).

Департамент охорони здоров’я надає прості але важливі поради щодо поліпшення і збереження сексуального здоров'я:

  • Дотримуйтеся здорового харчування, вживайте більше горіхів, свіжих фруктів і овочів. Щодня протягом 10-15 хвилин займайтеся ранковою гімнастикою (не забуваючи розминатися протягом дня ще кілька разів по 2-3 хвилини).
  • Обмежте себе у вживанні спиртних напоїв.
  • Постарайтеся відмовитися від паління.
  • Не займайтеся самолікуванням.
  • Уникайте стресів та позитивно мисліть.

Не забувайте ще й про те, що гарний настрій - запорука здоров'я, не тільки фізичного, а й сексуального. А тому намагайтеся наповнювати своє життя хоча б маленькими радощами, женіть геть песимізм і зневіру!

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost