Догори
Дати відгук

4 причини, через які вживання алкоголю призводить до ожиріння

Калорійність келиха сухого вина становить близько 160 ккал

4 хв на прочитання05 Червня 2023, 14:23
Поділитись:

Вы, разумеется, не раз слышали, что алкоголь может здорово навредить вашему организму и фигуре: поможет набрать лишний вес и помешает избавиться от него. Но почему так происходит?

За недавнім дослідженням, опублікованим в Американському журналі профілактичної медицини, люди, які багато п’ють у молодості, мають більш високий ризик набрати зайву, надмірну вагу або придбати ожиріння у старості.

Як засвоюється алкоголь

1. Алкоголь – висококалорійний продукт

Для прикладу, калорійність келиха сухого вина становить близько 160 ккал, чарки горілки – 115 ккал, порції коньяку або віскі – 120-130 ккал.

Найкалорійнішими виявляються коктейлі, тому що в них додають солодкі сиропи, лікери та газовану воду. Наприклад, келих «Маргарити» містить близько 200 ккал.

У цій алкогольній історії пиву приділяється особливе місце: незважаючи на невисоку калорійність на 100 мл – близько 45 ккал, пиво «бере» обсягом. Одна пляшка чи банка – це вже 225 ккал; дві пляшки – 450 ккал, а це 25% денного раціону чоловіка середньої комплекції. При цьому алкоголь не викликає почуття насичення – так і зростає «пивний живіт».

2. Алкоголь порушує обмінні процеси в організмі

Крім цього, близько 5% алкоголю перетворюється безпосередньо на жирні кислоти; 1% – холестерин.Вирішили випити? Пам’ятайте: алкоголь для організму – це їжа, і засвоюється він у пріоритетному порядку.

3. Алкоголь зневоднює організм

А зневоднення призводить до набору ваги з кількох причин: по-перше, клітини організму виснажуються, через що ваше тіло починає помилково вважати, що йому потрібна додаткова їжа. Ви відчуваєте голод, починаєте поглинати їжу, яка насправді не потрібна організму, що призводить до переїдання.

По-друге, зневоднення – це стрес для нирок, які не можуть в умовах нестачі води нормально справлятися з функцією виведення. На колапс нирок реагує печінка, яка у свою чергу уповільнює метаболізм.

Крім набору ваги, зневоднення призводить до зростання рівня холестерину в крові: виснажені клітини «ламаються», і печінка починає генерувати холестерин для їх ремонту.

4. Алкоголь знижує рівень алкоголю. контролю

Після двох келихів вина або пляшки пива мало хто може відмовити собі в спокусі і не з’їсти шматок піци, чіпси, горіхи, крильця, реберця або все разом — жирне, солодке і солоне. Адже це ж закуска (і ударна доза калорій), куди без неї?

Крім того, переважна кількість чоловіків вживають алкоголь на ніч дивлячись. Алкоголь посилює апетит увечері, що стає додатковим фактором для набрання зайвої ваги.

Важливо знати!

Чоловіки набирають вагу за абдомінальним типом. Тобто жир у чоловіків відкладається в області живота, що, до речі, погано не тільки для фігури, але і для здоров’я. При цьому тип набору ваги не пов’язаний з продуктами, від яких було набрано вагу (крім м’язової маси, звичайно). Іншими словами, вага набирається через надлишок калорій — не так вже й важливо, прийшли вони з алкоголю, з їжі або з алкоголю та їжі одночасно.

Жінка, яка багато їсть і вживає алкоголь, найімовірніше, набере вагу в області сідниць, стегон і плечей — так генетично закладено природою.

Якщо ви все-таки вирішили випити…

  1. Вибирайте легкі напої

Дослідження показують: чим міцніший напій, який ви вибрали, тим помітніший його вплив на ваше здоров’я та фігуру (при однаковому грам-градусному еквіваленті).

  1. Запивайте алкоголь водою

Повторимо: для вашого організму алкоголь — це їжа! Запивайте келих вина або чарку горілки склянкою води. Поєднувати воду з пивом вкрай складно, тому вживання цього напою краще в принципі скоротити.

  1. Ретельно вибирайте закуски

Пам’ятайте: калорії, які ви отримуєте з алкоголем, плюсуються з калоріями, якими ви закусуєте.

І без жодних сумнівів: якщо ваша мета — позбавитися від зайвої ваги, то від алкоголю доведеться зовсім відмовитися, інакше процес йтиме вкрай повільно.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.