Догори
Дати відгук

22 вересня - особисте свято у слонів та носорогів, і об'єднує їх головний ворог – людина

Слони, як і люди, можуть бути лівшами і правшами.

3 хв на прочитання3 години тому
 22 вересня Всесвітній день захисту носорогів 22 вересня Всесвітній день захисту носорогів
Поділитись:

22 вересня в багатьох країнах світу відзначається два важливі екологічних святя – Всесвітній день захисту слонів (World Day of Elephants) та «День носорога».

Всесвітній день захисту слонів (World Day of Elephants)

Це свято було запроваджено за ініціативою природоохоронних організацій, екологів і небайдужих людей, стурбованих стрімким зменшенням популяції слонів.

Слони – найбільші сухопутні савці на Землі, розумні та високоорганізовані тварини. Вони є єдиними сучасними представниками древньої групи хоботних, які раніше населяли велику частину суші, які дожили до наших днів.

Однак саме людина стала найбільшою загрозою для слонів. Їхня чисельність скорочується через браконьєрство заради бивнів і м'яса, а також через знищення їх природних місць внаслідок вирубки лісів та конфліктів з людьми через посіви.

Основна мета Всесвітнього дня захисту слонів – звернути увагу суспільства на проблеми зникнення цих тварин, а також інформувати про важливість їх охорони та збереження популяції.

Хобот слона — це фактично продовження його верхньої губи. Все, що необхідно слону, він робить своїм хоботом: їсть, зриває листя, піднімає предмети, поливається. Відомі випадки, коли слони малювали чи відкривали ключем навісні замки. За допомогою хобота слони здійснюють тактильний контакт, вітаються, можуть брати предмети, малювати, пити і вмиватися.

5 цікавих фактів про слонів

  1. У стовбурі хобота може одночасно поміститися до 8 л води. Також хобот має більш ніж 40 000 рецепторів, тому нюх у слонів дуже гарний.
  2. При зустрічі слони вітають одне одного особливим ритуалом: вони обвиваються хоботами.
  3.  Слони, як і люди, можуть бути лівшами і правшами. Залежно від того, яким бивнем слон більше працює, один з них стає меншим. Більшість слонів — правші.
  4.  Аби захистити свою шкіру від паразитів і палючого сонця, слони кожен день проводять особливі процедури. Вони обсипаються пилом, вимазуються брудом і купаються у воді.
 22 вересня Всесвітній день захисту слонів
22 вересня Всесвітній день захисту слонів

День носорога

22 вересня 2010 року Світовий фонд дикої природи (WWF) розпочав у Південній Африці свято «День носорога». Ця ініціатива швидко вийшла за межі регіону і перетворилася на глобальне явище, яке об'єднує зоопарки, природоохоронні організації та небайдужих людей по всьому світу.

Носороги – одні з найбільших наземних тварин, переходячи за розмірами лише слонам. Їхня популяція збереглася в дикій природі на двох континентах – Африці та Азії. Назва «носоріг» походить від грецьких слів rhino (ніс) і ceros (ріг).

Ріг носорога – то не кістка, як може здатися на перший погляд, а ущільнена маса волосся, яка росте протягом усього життя тварини, так само як росте наше волосся й нігті. Зараз налічується 5 видів цих дивовижних тварин: індійський, яванський і суматранський в Азії, чорний і білий – в Африці.

Усі види носорогів знаходяться під загрозою зникнення і занесені до Червоної книги. Головний ворог цих тварин – людина, яка вбиває носорогів заради рогів. Тому «Всесвітній день носорога» – захід, який спрямований нагадати про цінність і вразливість кожного з п’яти видів носорогів, які перебувають під загрозою зникнення, а також сприяє формуванню нетерпимого ставлення до злочинного браконьєрства у всіх його проявах, яке загрожує всій природі Землі – нашому середовищу життя.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.