Догори
Дати відгук

Україна відзначає День Гідності та свободи

У цей день до пам’ятників загиблим учасникам Революції Гідності приносять квіти у пам’ять про Небесну сотню.

3 хв на прочитання21 Листопада 2023, 10:08
Поділитись:

21 листопада в Україні відзначають День гідності та свободи – одне зі знакових офіційних свят, встановлене на честь двох революції, які відбулися в Україні у 2004 та 2013 роках.

Цього дня українці вшановують пам’ять про людей, які під час Революції Гідності та Помаранчевої революції стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини й громадянина, національних інтересів держави та її європейського вибору.

Саме 21 листопада 2013 року відбулися перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Однак на відміну від подій Помаранчевої революції, цього разу обстоювання гідності та свободи коштувало багатьох життів українських патріотів: 106 людей були вбиті і понад 2 тис. поранені. 

Попри те, що День гідності та свободи має статус державного свята, він не є офіційним вихідним. У цей день до пам’ятників загиблим учасникам Революції Гідності приносять квіти у пам’ять про Небесну сотню.

"10 років тому ми розпочали нову сторінку боротьби. 10 років тому українці провели свій перший контрнаступ. Проти беззаконня, спроби позбавити нас європейського майбутнього. Проти нашої неволі.

10 років тому люди об’єдналися не лише проти чогось, а й передусім за себе. Кожен за кожного. Всі ті, хто після силового свавілля відчув: це б’ють і мене, це боляче й мені, це удари по справедливості й правді, свободі, по нашому спільному завтра. Яким воно буде, якщо ми промовчимо, проковтнемо, будемо боятися, а не боротися?

І тоді фактично відбулася перша перемога в сьогоднішній війні. Перемога небайдужості. Перемога хоробрості. Перемога Революції Гідності. Перемога народного спротиву, громадянського суспільства, подвигу Героїв Небесної Сотні та всіх, хто боровся за свободу в столиці та інших регіонах", - наголосив у своєму зверненні президент України Володимир Зеленський.

Національний музей Революції гідності представив цьогорічну програму заходів та соціальну кампанію до Дня гідності та свободи.

Із 15 листопада 2023 року по 15 вересня 2024 року триватиме конкурс наукових студентських робіт на честь Сергія Кемського - Героя Небесної сотні.

17 листопада стартує соціальна інформаційна кампанія до Дня гідності та свободи. Вона пройде під гаслом "Заряджені гідністю та жагою свободи!".

21 листопада з 10:00 до 11:00 - на алеї Героїв Небесної сотні у Києві відбудеться вшанування пам'яті загиблих, молитва за Україну та борців за її незалежність, покладання квітів.

Також 21 листопада у рамках форуму 21 листопада об 18:30 відбудеться показ фільму "Євромайдан SOS". 23 листопада об 18:00 - показ фільму “Крим SOS”.

21-26 листопада з 11:00 до 19:00 триватиме "Майдан-форум" у Національному центрі "Український дім". Впродовж 6 днів у просторі Українського дому діятимуть: виставка "Майдан: народження мрії. Перший бій", відкритий інтерактивний майданчик, локація з відеохронікою Майдану, кінозала, дискусійний майданчик.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.