2000 га Чернігівщини зайняті сміттям: що прогнозують екологи

1 хв на прочитання20 Червня 2024, 10:55

Стан полігонів в Україні є катастрофічним.

На Чернігівщині території відведені під сміттєзвалища займають площу майже у дві тисячі гектарів. Згідно прогнозів екологів, ця цифра може значно зменшитись в процесі реформації.

Про це повідомляє Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА.

Полігони твердих побутових відходів (ТПВ) українських міст та сіл є необхідним елементом управління відходами, проте їх стан та функціонування часто стають предметом гострої дискусії.

Зазначимо, що стан полігонів в Україні є катастрофічним, адже на них відправляється майже 90 % всіх побутових відходів.

Сьогодні триває реформа управління відходами, спрямована на покращення екологічної ситуації та створення системи, що відповідає сучасним європейським стандартам. Так, згідно із Законом України «Про управління відходами» з 1 січня 2030 року експлуатація місць розміщення відходів (полігонів, звалищ), що не оснащені системами вилучення та знешкодження біогазу і фільтрату, моніторингу викидів в атмосферне повітря та забруднення ґрунтів і підземних вод, буде заборонена. 

Наразі на Чернігівщині тверді побутові відходи складуються на полігонах та сміттєзвалищах. В обласний реєстр місць видалення відходів (МВВ) внесено 552 такі об’єкти, з них – 11 полігонів, 496 сміттєзвалищ ТПВ та інші МВВ. Їхня загальна площа – 1912,8334 га.

Звичайно, у процесі реформування їх кількість має значно зменшитися, а ті, що залишаться, мають бути приведені в належний стан, як того вимагає законодавство.

Питання трансформації системи управління відходами буде відображено в Національному, регіональному та місцевих планах управління відходами, робота над якими триває.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: