17 серпня у світі відзначають Міжнародний день чорного кота

3 хв на прочитання17 Серпня 2024, 11:20
ФОТО: ілюстративне

Усиновіть собі чорного чотирилапого пухнастика саме 17 серпня, щоб вам щастило цілий рік!

Такий магнетично цікавий, оповитий легендами, оточений забобонами - Чорний кіт - сьогодні має своє персональне свято. 17 серпня у світі відзначають День чорного кота. І мають на те безліч причин. По-перше, треба розказати нащадкам про людське дикунство попередніх століть, через яке на котиків з чорною шубкою спускали "всіх собак". По-друге, треба "відбілити" репутацію цих тварин. А по-третє, ще довго доведеться прививати людям любов до чорних котів. 

У Середньовіччі в Західній Європі розгорнулася справжнє полювання на чорних котів. Вважалося, що чорні кішки були помічниками чаклунів і відьом в їх магічних ритуалах. І за це чотирилапі дорого заплатили. Вже до кінця XIII століття, щоб знайти чорного кота, треба було податися у тривалі мандри.

У 1233 році папа Григорій IX оголосив чорних котів втіленням диявола. Тварин безжально відловлювали та знищували. Але люди цим зробили собі ведмежу послугу. Через різке скорочення популяції кішок гризуни розмножилися, що призвело до страшної чуми в чотирнадцятому столітті, від якої загинуло до 60% європейців.

Разом з тим, чорний кіт був оберегом моряків. Його присутність на кораблі майже завжди означала успішне плавання. За поведінкою кота визначали погоду. І, звичайно, коти чудово вміли вбивати гризунів. А для ірландців і шотландців чорні кішки були і залишаться символом удачі.

Фото: ілюстративне

Першу спробу реабілітувати чорного кота в очах громадськості зробила британська благодійна організація Cats Protection. І вже у ХХ столітті. Ініціатори цієї місії у 1938 році випустили велику партію листівок із фактами, що спростовували усі тисячолітні забобони проти бідних тварин. Там же були викладені цікаві історії, котрі свідчили, наскільки милими, кмітливими і помічними людині можуть бути чорні котики. Які, власне, нічим не відрізняются від білих, сірих, плямистих і смугастих котів.

Пізніше організація заснувала Національний день чорного кота, щоб підвищити обізнаність людей щодо проблеми низького рівня "усиновлення" чорних котів. Бо британці все так же боялися брати собі в домівки нещасних чотирилапих брюнетів.

Як відзначати Міжнародний день чорного кота? Наприклад, винесіть смаколика вашим вуличним котикам і подвійну порцію віддайте саме чорненькому. Поїдьте до притулку і вже сьогодні всиновіть собі маленьку чи велику чорну кицю або котика. А якщо ви - вже щасливий власник цього загадкового граціозного звіряти - поділіться світлинами і веселими історіями про нього у соцмережах!

Деякі з цілей відзначення Дня чорного кота:

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: