Догори
Дати відгук

П'ятниця, 13: не містично і не страшно

Параскаведекатріафобія - називають вчені страх щодо цієї дати.

3 хв на прочитання13 Вересня 2024, 08:17
Поділитись:

П'ятниця, 13 - дата, що вже встигла набити оскомину на язиках сучасного суспільства. Її вважають невдалою, нещасливою, і навіть магічною. Параскаведекатріафобія - називають вчені такий страх. І варто тільки цей термін як мантру повторювати у ніч проти 13-го, щоб зрозуміти, що ні бабайки, ні магії у п'ятницю 13-го не станеться.

Є декілька версій щодо походження забобону про п'ятницю, 13-го. Одним із найпоширеніших вважається п'ятниця 13 жовтня 1307 року, коли за наказом французького короля Філіпа IV були заарештовані та піддані тортурам тисячі лицарів-тамплієрів.

Згідно з популярним скандинавським міфом 12 богів зібралися на святкову вечерю у раю Вальгаллі, коли з'явився незапрошений 13 бог-бешкетун Локі. Локі намовив Гальдра, сліпого бога темряви, вбити стрілою з омели бога щастя та радості Бальдра. Коли бог щастя та радості помер, це стало днем коли вся земля засумувала. Так у скандинавських культурах укріпилося передчуття невдачі з числом 13.

До виникнення забобону доклався і потужний релігійний символізм числа 13. От і вийшло вірування, що перетворило рядову дату календаря мало не в "День всіх святих і грішників".

Цікавості про п'ятницю, 13:

  • Число 13 вважали невдалим через те, що воно йде відразу після 12, яке вважається ідеальним числом: 12 місяців на рік, 12 знаків зодіаку, 12 Олімпійських богів, 12 подвигів Геракла, 12 колін Ізраїлевих, 12 апостолів Ісуса Христа...
  • Цікаво, що знаки на звороті долара включають 13 рівнів піраміди, 13 зірок над головою орла, 13 стріл у лапі орла та 13 листків на гілці оливи.
  • У багатьох лікарнях немає палати номер 13, а в багатьох аеропортах немає секції 13. Чому? Швидше за все, це також через народні забобони.
  • Військово-морські сили Великої Британії збудували корабель "П'ятниця 13-те", який символічно вперше вийшов у море саме в цю дату. Більше його ніхто ніколи не бачив.
  • У Парижі відома практика, коли забобонні люди наймають людину, яка в якомусь місці (кафе, музей, дім тощо) стане чотирнадцятим гостем.
  • 13 січня 1989 р. у Великій Британії всі комп'ютери були заражені вірусом "П'ятниця, 13-", відомим також як Jerusalem. Він досі іноді активізується, коли 13 число припадає на п'ятницю.
  • Відомі люди, які народилися в п'ятницю 13: Маргарет Тетчер (13 жовтня 1923), Бутч Кесседі (грабіжник банків та поїздів, 13 квітня 1866), Фідель Кастро (13 серпня 1926).
  • У США, у місті Лік-Спрінгс, штат Індіана, досі діє закон, що в п'ятницю 13-му всім чорним котам господарі, коли випускають їх на вулицю, зобов'язані одягати дзвіночки.
  • Президент США Франклін Рузвельт боявся числа 13 і ніколи не мандрував тоді та не давав обідів на 13 осіб. Також п'ятниці 13 боялися Наполеон та Герберт Гувер.
  • Афінські Олімпійські ігри відкрилися 13 серпня 2004 року.
  • На "чортовому колесі" Віденського парку атракціонів Пратер немає кабіни під номером 13. А в США у багатьох готелях немає 13 номерів.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.