Догори
Дати відгук

13 звичок, які приводять до передчасного старіння

Небезпеки, пов'язані з малорухливим способом життя і не тільки

5 хв на прочитання04 Лютого 2023, 16:30
Поділитись:

Чи зустрічалися вам люди, які, здавалося б, нічого не роблять для своєї зовнішності, але виглядають не просто чудово, а ще й на пару років молодше свого віку? Звичайно! У чому їх секрет? Почасти в генетиці, почасти в спеціальних процедурах, харчуванні, а почасти у відсутності поганих звичок, про які і піде мова.

1. Звалювати на себе занадто багато справ

Численні списки справ пригнічують. Ви намагаєтеся виконати все, що заплановано, а якщо не встигаєте, то відчуваєте стрес і нервуєте. Ставте собі здійсненні завдання. Адже якщо ви перенесете частину справ на завтра, нічого не трапиться, адже правда?

2. Рідко відмовляєте собі в десерті

Ми знаємо, що цукор додає зайвих кілограмів. Але це не вся страшна правда. Експерти в галузі охорони здоров'я вважають, що цукор ще і прискорює старіння. Таємно, неквапливо і неухильно. Цукор шкодить нашій шкірі, висушуючи колаген та еластин, які в ній присутні. В підсумку?

Тьмяна, суха, в'яла, схильна до зморшок шкіра. Цей процес, відомий як глікація, також викликає темні кола і набряклість. За даними дослідження, опублікованого в "Британському журналі дерматології", ці ефекти починаються приблизно у віці 35 років і прогресують з часом.

3. Спите менше 5 годин на день

Недолік сну викликає не тільки темні мішки під очима, а й значно серйозніші проблеми, аж до скорочення тривалості життя. Лікарі давно визначили здорову норму сну - не менше 7-8 годин на добу.

Перевірте, чи є у вас симптоми недосипання: відсутність енергії, повільність, проблеми з концентрацією уваги і навіть збільшення ваги можуть свідчити про порушення сну.

4. Чи любите "зависнути" перед телевізором

Дослідження "Британського журналу спортивної медицини" на 11 тисячах дорослих людей виявили, що кожна година перед телевізором скорочує тривалість життя на 22 хвилини. Ті, хто проводить перед телевізором більше шести годин в день, в середньому живуть на п'ять років менше, ніж не-телеглядачі.

5. Велику частину дня проводите сидячи

Небезпеки, пов'язані з малорухливим способом життя всім відомі: люди, які проводять більшу частину дня в робочому кріслі, піддаються підвищеному ризику ожиріння і серцево-судинних захворювань. Природно, регулярні фізичні тренування допомагають запобігти проблеми зі здоров'ям.

Дослідження доводять, що 150 хвилин фізичної активності на тиждень додають 10-13 років життя.

6. Не користуєтеся кремом навколо очей

Шкіра навколо очей набагато тонша, ніж на обличчі і першою відображає ваш вік. Не забувайте регулярно доглядати за цією областю і вибирайте креми для очей з ретиноїдами, особливою формою вітаміну А.

Крем для очей буде ефективним, якщо містить антиоксиданти, гіалуронову кислоту або вітамін С - ці компоненти сприяють утворенню колагену і еластину, ущільнюючих шкіру і скорочують зморшки навколо очей.

7. Використовуєте сонцезахисні креми тільки у відпустці

Перша причина передчасного старіння шкіри - це ультрафіолетове опромінення. Дорога до роботи, прогулянка з дитиною, поїздка на автомобілі - всі ці щоденні заняття можуть завдати більше шкоди вашій шкірі, ніж цілий день на пляжі під палючим сонцем.

Пам'ятайте, що УФ-промені не пропадають, навіть якщо на вулиці хмарно або йде дощ. Не забувайте регулярно захищати шкіру, завдаючи сонцезахисний крем в будь-який час, якщо збираєтеся бути на відкритому повітрі.

8. Зловживаєте макіяжем

Надлишок макіяжу - це теж проблема, з якою варто провести боротьбу. Звичка чіпати обличчя руками і використовувати багато косметики - причини, за якими забиваються пори.

А використання деяких косметичних засобів, які містять подразники або спирт, може знежирити вашу шкіру, позбавивши її натуральних жирів. Це призводить до утворення передчасних зморшок.

Тому будьте дуже обережні і знайте міру. Тоді ваша шкіра завжди буде сяяти і залишиться молодою на довгий-довгий час.

9. Спите обличчям в подушку

Звички, які стосуються сну, дуже складно побороти. Але, все ж, якщо ви любителька спати обличчям у подушку, то вам належить нелегка боротьба з собою, тому що подібний сон травмує шкіру обличчя і порушує кровообіг - все це веде до неминучого старіння.

Як ми вже сказали, змінити позу, в який ви спите дуже складно. Почніть з спроб заснути так, як спати рекомендується, а не як вам хочеться.

10. Підтримуєте вдома зайве тепло

Як тільки температура за вікном стає нижче 0, ви відразу включаєте батареї на всю потужність? Це веде до висушування повітря, а сухе повітря, як відомо, несприятливо впливає на шкіру, - вона теж стає сухою. Якщо ви мерзлячка, то тоді запасіться зволожувачем повітря. Шкіра скаже вам "спасибі!"

11. П'єте напої через соломинку

Пам'ятаєте ми писали про те, що жування жуйки викликає утворення променевих зморшок? Ось ще один їх джерело. До речі, подібні трубочки - це хороший метод запобігання появи плям на зубах. Тому вирішуйте, чого ви побоюєтеся більше, і вибирайте свій метод пити.


12. Ви виключили будь-які жири з раціону

Роль жирів дуже важлива в роботі всього організму. Перш за все, жири - це основне джерело енергії, яка так необхідна для нормальної життєдіяльності кожної людини. Досягти такого ж припливу енергії, харчуючись виключно білками і вуглеводами, просто неможливо.

Крім того, жири - це важлива ланка в процесі вироблення деяких гормонів і створенні нових клітин, вони забезпечують транспортування поживних речовин через клітинні мембрани і служать для підтримки імунних функцій організму.

13. Ви сутулитесь

Звичкою сутулитися схильні люди різного віку, але красивішою вона не робить нікого. Тільки додає вік і приховує принади.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Дослідження вчених Алкогольні напої Шкідливі звички
Вчені назвали найнебезпечніший вид алкоголю: вбиває серце та сприяє ожирінню
1 хв на прочитання24 хвилини тому
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитаннягодина тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання4 години тому
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання6 годин тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання9 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання10 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost