Догори
Дати відгук

1 лютого – Всесвітній день хіджабу: кілька фактів про головний убір

Хіджаб – це один із головних атрибутів жіночого одягу у мусульманському світі.

2 хв на прочитання01 Лютого 2024, 09:25
1 лютого свято Всесвітній день хіджабу 1 лютого свято Всесвітній день хіджабу
Поділитись:

День хіджабу  почали відзначати  із лютого 2013 року. Ідея створення незвичайного свята народилася у мусульманки на ім'я Назме Кхан. Її сім'я переїхала з Республіки Бангладеш до Америки, де не відмовилася від своїх релігійних переконань, змушуючи Назмі носити національний одяг.

Дівчині в хіджабі доводилося терпіти глузування та нерозуміння з боку суспільства. Тому вона вирішила розповідати про історію, традиції та правильне носіння хіджабу. А потім Назме запропонувала створити свято на честь хіджабу, щоб подолати негативні стереотипи про іслам.

Хіджаб відноситься до мусульманських головних уборів і накидок, різновидами якого є також нікаб, чадра і бурка. Багато європейців не розрізняють мусульманські головні убори і називають їх всіх хіджабом. Втім, це не зовсім коректно, так як хіджаб - це будь-який жіночий одяг, який відповідає нормам шаріату. Головне його завдання - закривати все жіноче тіло і волосся, а залишатися непокритими можуть лише обличчя, кисті рук і ноги, але нижче щиколоток.

  • Далеко не кожна дівчина, яка сповідує іслам зобов'язана постійно носити хіджаб.
  • Віруючі мусульманки повинні надягати його при сторонніх чоловіках, закриваючи тіло і волосся.
  • До речі, в Ірані та Саудівській Аравії хіджаб доводиться носити всім дівчатам, навіть незалежно від їхнього віросповідання.
  • УТуреччині, жінкам, навпаки зовсім недавно було ще заборонено з'являтися одягненими в хіджаб в державних установах.
  • На Близькому Сході вже дуже давно зародилася традиція приховувати жіноче тіло від сторонніх очей, ще до зародження ісламської релігії. У цих країнах ця традиція обґрунтована моральними нормами і принципами цнотливості.

Можливо, пройде ще десять років і дівчата зможуть відстояти своє право бути вільними у виборі одягу. Втім, багатьом мусульманкам вдається виглядати стильно і модно навіть в хіджабі, прикриваючи лише голову хусткою.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.