Як війна в Україні прискорює глобальне потепління

2 хв на прочитання24 Червня 2024, 12:39

Кліматичні витрати перших двох років повномасштабної війни росії проти України перевищили щорічні викиди парникових газів, вироблені 175 країнами окремо.

Така цифра зафіксована у звіті Ініціативи з обліку парникових газів в умовах війни (IGGAW). У ньому зазначено, що війна призвела до утворення щонайменше 175 млн тонн викидів. Сюди входять вуглекислий газ, оксид азоту та гексафторид сірки, які є найпотужнішими з усіх парникових газів.

Ці викиди відповідають пробігу 90 млн бензинових автомобілів за цілий рік і перевищують загальний обсяг викидів, вироблених у 2022 році Нідерландами, Венесуелою та Кувейтом разом узятими.

Згідно зі звітом, така кількість викидів складається з наступних частин:

● третина – безпосередньо від військової діяльності. Зокрема, паливо, яке використовується російськими військами, становить 35 млн тонн CO2. Йдеться також про виробництво вибухівки, доставку боєприпасів союзниками, будівництво захисних споруд тощо;

● третина пов’язана з величезною кількістю сталі та бетону, які потрібні для реконструкції пошкоджених і зруйнованих шкіл, будинків, мостів, фабрик та іншого;

● третина була спричинена пожежами, зміною маршрутів комерційних літаків, ударами по енергетичній інфраструктурі та, меншою мірою, переміщенням майже 7 млн українців і росіян.

У цьому контексті я хотів би згадати про Паризьку кліматичну угоду, яка була укладена у 2015 році. Її основна мета – утримання потепління на планеті в межах 1,5°C (нині середня температура збільшилась на 0,75°C).

Наразі документ підписали вже 196 країн. У тому числі країни т.зв. Глобального Півдня. Вони зобов’язуються спільно робити все можливе, щоб утримати клімат від нагрівання, адже це вже має катастрофічні наслідки, здебільшого саме на територіях Азії та Африки.

Водночас війна в Україні чомусь не розглядається як одне з головних джерел, яке сприяє глобальному потеплінню. Хоча цифри, наведені вище, дуже красномовні. Сподіваюсь, світ якнайшвидше зрозуміє, що в атмосфери немає кордонів чи національності.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: