Догори
Дати відгук

Що допомагає вберегтися від коронавірусу

3 хв на прочитання24 Листопада 2020, 17:28 7538
Поділитись:

Усі щиро хочуть, щоб доктор сказав, які ліки треба просто зараз почати вживати, щоб у нас не виникала коронавірусна інфекція, — відразу скажу, що шанси не захворіти, на жаль, дає лише одне явище, називається воно — вакцинація. Чому «на жаль» — тому що зараз у перспективі надійної, безпечної, доступної для нас вакцини поки немає. Можливо, буде, тоді ми про це розповімо. Тому всі щиро хочуть, щоб я зараз назвав вам чарівні пігулки, які ви будете пити й не захворієте, або принаймні знизите ризики захворіти. Так ось, на сьогодні — нуль. Ліків — нуль.

Тобто усе, що ви чули — про цинк, про вітамін D, вітамін С — це все ніяк не стосується ймовірності захворіти. На сьогодні понад усе на світі лікарі бояться не того вже, що ви захворієте, а того, що ви захворієте важко, того, що після тижня шмарклів і температури все піде шкереберть і виникне-таки ураження легень із дихальною недостатністю, з ускладненнями, з тромбоутвореннями тощо. Ось цього вони бояться. І є дані, що ймовірність перетікання хвороби у важку форму, яка трапляється у 5−15% хворих, таки залежить від того, чи є у вас в організмі дефіцит цинку, чи є у вас в організмі вітамін D, С. І так, дійсно — багато лікарів, сучасні протоколи рекомендують не допускати дефіциту цих вітамінів і мікроелемента в організмі. І якщо ви захворієте, то це принаймні не завадить, дози з вашим лікарем будете узгоджувати.

Дуже важливий стан слизових оболонок. Ще раз кажу, це п’ють не для того, щоб не захворіти, а щоб хвороба не перейшла у важку форму.

Але сам факт — захворієте ви чи не захворієте — залежить тільки від двох чинників. Перший — з якою кількістю вірусу ви зустрінетеся (про це я вже розповідав). Другий — у якому стані буде ваш організм на момент зустрічі. Дуже важливий стан слизових оболонок. Якщо у вас пересохло в носі, у роті, якщо ви в сухому і теплому повітрі, спітніли, то організм практично не може зупинити вірус. Він отримує всі умови для розмноження.

Тому треба, щоб ви дихали чистим прохолодним повітрям із нормальною вологістю (40−60%). Щоб не було дефіциту рідини (нормально пийте). Зволожуйте дихальні шляхи сольовими розчинами. Але найголовніше в тому, що якщо ви перебуваєте 15 хвилин у приміщенні, де немає повітрообміну, найвища концентрація вірусів, то ніщо вам не допоможе. І ваша імунна система не спрацює. І можете кілограмами вживати вітамін D, цинк — нічого з цього не вийде.

Тому прошу — стежте: повітрообмін, стан слизових оболонок, і тільки потім усі вітаміни, мікроелементи і все інше. Якщо у вас у будинку немає гігрометра і зволожувача, то думайте спочатку про це, а вже потім про цинк і вітамін D.

Більше — дивіться у відеоблозі лікаря Комаровського: