Догори
Дати відгук

Ні лісу, ні степу

4 хв на прочитання20 Березня 2024, 19:42 1271
Поділитись:

Народний депутат Олександр Матусевич не хоче бачити Україну в ЄС. На словах може він і «за», але досить глянути на законопроєкт №9516 авторства цього депутата, як стає зрозуміло – не хоче.

У разі ухвалення цей законопроєкт завадить виконанню купи європейських угод, законів та конвенцій. Природоохоронних у першу чергу. І стане перепоною на нашому шляху до членства у ЄС. Попри заяви президента, прем’єра і профільної віце-прем’єрки пані Ольги Стефанішиної.

Хоча з назви цього не видно, навпаки, Матусевич і Ко майстерно завуалювали суть документа: ««Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективного управління лісами на основі ведення лісового господарства на принципах наближеного до природи лісівництва, адаптованого до кліматичних змін, збереження біорізноманіття в лісах». «Красіво»? Але насправді він про знищення отого самого біорізноманіття.

Зокрема, законопроєктом передбачається переписати закон «Про оцінку впливу на довкілля».

«Ми свого часу прописали у законі «Про оцінку впливу на довкілля» необхідність оцінювати можливі наслідки на довкілля рубок площею від одного гектару і більше. Буквально це звучить так: ОВД підлягають «усі суцільні та поступові рубки головного користування та суцільні санітарні рубки на площі понад 1 гектар», – говорить депутат 8 скликання ВРУ і один з авторів закону про ОВД Остап Єднак.

Зараз пан Матусевич і Ко пропонують фактично відмовитись від оцінки впливу на довкілля суцільних санітарних рубок. У разі ухвалення буде скасовано процедуру оцінки впливу на довкілля для суцільних санітарних рубок для ділянок менше 10 га та для ділянок, які постраждали від пожеж, вітровалів та «масових всихань».

«Фактично, це те саме, що взагалі скасувати ОВД! Цифри: у 2023 році ДП «Ліси України» провели 7786 суцільних санітарних рубок. Серед них ділянок, площею понад 10 га, було лише 26», – зазначають в Українській природоохоронній групі. Тобто, якби закон Матусевича вже діяв, 7760 рубок не проходили б ОВД, ніхто би не перевіряв, чи зашкодять вони довкіллю чи ні.

Екологісти на засіданні Комітету з екологічної політики ВРУ запропонували проводити ОВД для ділянок від 3 га. І зробити запобіжник від зловживань – аби пожежі, вітровали й масові всихання фіксувались у рамках визначення надзвичайних ситуацій. Але цю пропозицію більшістю членів комітету було відхилено. Лісівники хочуть самі визначати де рубати, як рубати і що рубати.

Також було зроблено потужний крок до звуження повноважень, ролі та авторитету Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів. У Міндовкілля відбирають повноваження з погодження матеріалів лісовпорядкування та затвердження розрахункової лісосіки. Це буде робити Держлісагентство. Відомство, яке зараз, замість формування незалежної лісової політики, фактично обслуговує ДП «Ліси України». Чому так? Не знаю. Але порівняння зарплат очільників цих двох установ дуже і дуже промовисте.

Не здивуюсь, якщо матусевичі виступлять з ініціативою взагалі ліквідувати Міндовкілля. Дивно, що голова Екокомітету Олег Бондаренко та інші (крім Юлії Овчинникової та Олени Криворучкіної) члени комітету не розуміють цього. І що з ліквідацією міністерства стане не потрібним і сам комітет.

Не дивно, що усі провідні природоохоронні громадські організації виступили із заявами, в яких закликають депутатів, голів груп та фракцій поставити хрест на цьому законопроєкті.

Тепер до степів. До чого вони тут, якщо мова про, начебто, ліс.

Одна із статей закону присвячена посадці нових лісів. У суспільну свідомість вбито, що садити ліс – це добре і навіть благородно. Але це не так. Відкриті простори також цінні – степи, луки, пасовища, полонини. І важливо, що саме буде посаджено, бо наразі іде дикий ухил лісолюбові до чужих видів, до інтродуцентів. Тому у ще існуючому поки законі про ОВД є норма про проведення оцінки нових посадок (нових, а не засадження вирубок), якщо площа висадки більша 20 гектарів. Законопроєкт 9516 передбачає фактично вивести посадки з-під дії ОВД, бо відповідно до нього оцінювати буде треба тільки посадки на площі понад 50 гектарів. З урахуванням того, що зараз вільних ділянок практично немає і засаджують невеликі клаптики землі - то це дозволить лісникам нищити степи та пасовища безконтрольно.

І у нас не буде ні лісу, ні степу...