Догори
Дати відгук

Чому електронну техніку потрібно утилізовувати?

2 хв на прочитання24 Серпня 2024, 14:08 283
Поділитись:

Зламані або застарілі телефони, електрочайники, мікрохвильовки і навіть холодильники ми можемо бачити у прибудинкових сміттєвих контейнерах або біля них. На жаль, далі техніка відправляться на полігон, а не на утилізацію.

👉 Електроніка містить багато дорогих матеріалів. Наприклад, у загальній масі знаходиться близько 20% міді, а ще є золото, срібло, рідкоземельні елементи тощо.

Водночас такі відходи є токсичними і небезпечними для довкілля. Вони містять значну кількість пластику та вогнетривких оксидів (приблизно по 30% за масою), які важко розкладаються та забруднюють довкілля. Важкі метали (свинець, ртуть, кадмій, хром та інші) проникають в грунт і воду та викликають серйозні захворювання.

⬆️ Маса електронних відходів росте. Вона становить до 10% вмісту звалищ, але через неї утворюється 70% шкідливих сполук від сміття.

Як це змінити?

В Україні з 2019 року кулуарами Верховної Ради блукає законопроект про відходи електричного та електронного обладнання. Його відкладають, вносять зміни, доопрацьовують, знімають. Останню редакцію Міндовкілля представило 15 серпня цього року.

Суть документа – впровадження системи розширеної відповідальності виробника. Тобто механізму, за якого виробники відповідатимуть за весь життєвий цикл власної продукції аж до її утилізації.

✅ Прописані у проекті норми вже діють у 78 країнах світу. У Німеччині завдяки цьому переробляється приблизно 45% від загального обсягу проданого обладнання. У Швеції – близько 60%. У Швейцарії – понад 75%.

Куди здавати техніку в Україні?

Допоки законопроект пішов на чергове коло розглядів, мусимо дбати про довкілля без допомоги держави. На жаль, вибір компаній, які займаються утилізацією дуже малий. І вони працюють, зазвичай, у великих містах.

Серед основних:

Центр управління відходами https://recycle.com.ua/

Технічне обʼєднання GETFIX https://www.getfix.com.ua/

Компанія “Утилізація відходів” https://othodam.net.ua/

Також шукайте відповідні організації у своєму місті. Розумію, що знайти буде нелегко. Проте навіть у найскрутніші часи слід пам’ятати, що маємо не лише вигнати ворога з нашої землі, а й зберегти її придатною для життя наших дітей.

Більше з GreenPost