Вверх
Дать отзыв
  • Главная
  • Новости
  • Здоров'я
  • Жінок, які народжували вдома, але щось пішло не так, привозять до пологового двічі на місяць — лікарка 

Жінок, які народжували вдома, але щось пішло не так, привозять до пологового двічі на місяць — лікарка 

Найчастішими та найстрашнішими ускладненням є маткові кровотечі.

3 мин на прочтение28 Января 2021, 16:29
Народження малюка Народження малюка
Поделиться:

Іноді не все те, що існує в інших країнах, добре для українців. Особливо це стосується пологів і нових популярних способів народження. Таких,  як пологи вдома. 

В Україні офіційно такого поняття як «домашні пологи» немає. І якщо трапляються проблеми та породілля з дитиною доставляється в пологовий і там помирає вона чи дитина, то ці смерті йдуть у статистику пологового. Великий матеріал за цією темою оприлюднила УП.

Акушер-гінеколог некомерційного комунального підприємства «Київській міський пологовий будинок № 6» Наталія Яремчук розповідає, що у її лікарню жінок, які вирішили народжувати вдома, але щось пішло не так, привозять приблизно двічі на місяць. 

«Жінок, на щастя, ми поки не втрачали, а з дітьми було різне і смерті, і каліцтва. Цікаво, що в жодному випадку, навіть у найтрагічнішому, батьки категорично відмовлялись називати ім'я духовної акушерки, з якою були. Але називали суми як правило такі пологи коштували від $1000, але це лише зі слів родини», — розповідає лікарка

Наталія Яремчук пояснює, що не завжди можна спрогнозувати, що з дитиною під час пологів щось піде не так.

«Навіть якщо на УЗД немає обвиття пуповини й з дитиною все добре, вже під час проходження пологовими шляхами маля може передавити пуповину рукою або голівкою і через це задихатися.  Якщо неправильно вивести плечики дитини, то немовля ризикує отримати параліч Ерба. Це важке ускладнення, через яке рука в результаті виглядає ніби атрофована.

Часто привозять дитину з переохолодженням, через незнання, яка температура важлива для новонародженої. В пологовому залі вона недарма 26–28 градусів», — пояснює лікарка.

Якщо казати про жінок, то найчастішими та найстрашнішими ускладненням є маткові кровотечі. В цьому випадку на врятування жінки обмаль часу. Якимчук пояснила, що у лікарів є алгоритм дій на випадок критичних ситуацій із дитиною або жінкою під час пологів.  Цей алгоритм постійно удосконалюється шляхом тренінгів із медичним персоналом.

«З той самої хвилини, коли встановлена критична ситуація, у нас є лише 15 хвилин! За цей час ми розгортаємо операційну, набираємо аналізи, пояснюємо пацієнтці, що саме трапилось і чому потрібне оперативне втручання, готуємо жінку до наркозу, проводимо психологічну підтримку як породіллі, так і її чоловіка.

Протягом цих 15 хвилин, лікар встигає зробити розріз і вилучити дитину. А в операційний у цей час перебувають і неонатологи, і реаніматологи, і акушери-гінекологи», — деталізує лікарка.

Нагадаємо,  у Рівному молода жінка померла через домашні пологи. Як стало відомо, породілля три години стікала кров'ю, але й її чоловік, і доула тягнули з викликом швидкої.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.