Вверх
Дать отзыв

Зеленський в Америці: Україна і США підписали заяву про діалог у сфері енергетики та клімату

Україна і Сполучені Штати Америки зробили спільну заяву про стратегічне партнерство між державами.

2 мин на прочтение02 Сентября 2021, 09:30
Українська делегація Українська делегація
Поделиться:

Одним із головних результатів візиту президента України до США  є те, що Україна та Сполучені Штати продовжують виступати проти проєкту «Північний потік–2» і розглядають його як загрозу для європейської енергетичної безпеки. Про це йдеться у спільній заяві щодо стратегічного партнерства України та США, опублікованій на сайті Президента України.

США мають намір продовжувати застосування передбачених законодавством заходів та енергетичної дипломатії, у тому числі шляхом нещодавнього призначення старшого радника з питань енергетичної безпеки, з метою збереження транзитної ролі та забезпечення безпеки постачання України у цей перехідний енергетичний період, а також недопущення використання Кремлем енергетики як геополітичної зброї.

Крім цього, міністри енергетики України і США Герман Галущенко і Дженніфер Гренхолм підписали Спільну заяву про стратегічний діалог у сфері енергетики та клімату, заявив президент України Володимир Зеленський.

Як повідомляється на сайті глави держави, документ передбачає посилення двосторонньої взаємодії у питаннях поліпшення належного корпоративного управління на державних підприємствах енергетичного сектору України, зокрема шляхом залучення міжнародних незалежних наглядових рад.

США готові допомагати Україні в питаннях:

  • розвитку конкурентоспроможних і прозорих енергетичних ринків,
  • декарбонізації економіки,
  • забезпечення енергетичної безпеки та експортного потенціалу держави шляхом розробки та впровадження комплексного плану енергетичного сектору, який передбачає взаємовигідне співробітництво у сферах ядерної енергетики, сонячної та вітрової енергії, водню,
  • накопичення енергії, уловлювання, використання та зберігання вуглецю, кібер- і фізичної безпеки, а також інших технологій.

Заява підписана у присутності президента України Володимира Зеленського, який перебуває в США з робочим візитом.

Зі свого боку глава Міненерго Герман Галущенко заявив, що Україна починає реалізацію проєкту декарбонізації енергетики та США обіцяють підтримку цього проєкту.  

Крім того, т. в. о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін і президент, виконавчий директор компанії Westinghouse Electric Патрік Фрагман підписали меморандум про взаєморозуміння між компаніями. Документ передбачає залучення технології компанії Westinghouse Electric щодо будівництва ядерного реактора проєкту АР1000 з електричною потужністю приблизно 1,1 ГВт.

Реалізація меморандуму відкриє можливість залучити інвестиції для будівництва п'яти блоків вартістю до $30 млрд — окрім урахування прямих інвестицій, буде локалізована частина виробництва, бюджет отримає додаткові податкові надходження.

До слова, українські вундеркінди стали переможцями Міжнародного конкурсу інноваційних винаходів у Канаді iCAN 2021

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.