У прихильників здорового способу життя новий тренд: замість фіалок вони заставили підвіконня контейнерами з розсадою, яка й зміцніти до ладу не встигає, як її зрізають. Мікрозелень — молоді сходи їстівних рослин, вона настільки цінна своїм складом, що її називають їжею астронавтів. Чи така вона корисна, як про це розповідають, і до чого тут космос? Про це розповідають «Здорові люди».
У 70-ті роки минулого століття космічні польоти були дедалі тривалішими — люди настільки активно освоювали космос, що постало серйозне питання: чим годувати астронавтів на орбіті? Їжа має бути максимально корисною, займаючи при цьому мінімум місця.
У результаті пошуків та експериментів зупинилися на паростках коренеплодів, зелені та злаків. Річ у тім, що один такий паросток може містити стільки ж вітамінів і мікроелементів, як і дорослий овоч, а поживних речовин — у 4 – 40 разів більше, ніж така кількість овочів. До того ж проростити насіння нескладно навіть на орбіті.
Поступово ідея мати під рукою компактне джерело здоров'я та корисних речовин поширилася світом, завойовуючи все більше підвіконь та сердець прихильників здорового харчування.
Мікрозелень — це наймолодші паростки заввишки 5 — 15 см, що встигли, крім сім'ядольних, випустити 1-2 справжніх листків. Зазвичай після посіву проходить 5 – 12 днів.
Проростки ж вживають у їжу на стадії появи корінця.
Вважається, що молоді рослини містять максимальну кількість вітамінів, мікроелементів і мінеральних речовин саме на ранніх стадіях розвитку — до 5 разів вищих, ніж у остаточно сформованих рослин. Адже саме в цей час рослини найбільше ефективно використовують запаси поживних речовин, які були закладені в процесі формування насіння. Пізніше, на етапі дорослішання, вміст мікронутрієнтів залежатиме від різних чинників: умов вирощування, якості ґрунту тощо.
Мало того, молоді паростки набагато легше засвоюються організмом.
Першість тут тримають злакові: овес, пшениця, гречка та ін. Їхня мікрозелень набагато корисніша, ніж крупа, що цілком зрозуміло: в результаті сушіння, зберігання та варіння частина мікронутрієнтів втрачається. До того ж у крупах, окрім вітамінів і мінеральних речовин, міститься крохмаль, клейковина, вуглеводи — отже, додаткові калорії.
Насіння злаків багате на вітамін В1 (необхідний для нервової, серцево-судинної та м'язової систем). У них міститься вітамін В5 (бере участь у розщепленні жирів і вуглеводів, необхідних для вироблення енергії, у виробництві еритроцитів, статевих і стресових гормонів, у синтезі холестерину), а також інші вітаміни групи В. І саме з мікрозеленню можна отримати всю їхню користь у відносно чистому вигляді.
У мікрозелені також багато вітамінів С, Е, РР, фолієвої кислоти, заліза, фосфору та магнію. А такі ароматичні трави, як базилік, коріандр і кінза, містять ще й ефірні олії, що славляться антиоксидантними властивостями.
Мікрозелені протипоказана будь-яка обробка, її потрібно вживати якомога свіжішою. Після зрізання паростки поступово починають втрачати поживні та смакові властивості, і навіть у холодильнику її не варто зберігати довше тижня (краще 2-3 дні).
При варінні чи смаженні всі корисні речовини розпадуться, а паростки перетворяться на марну зелену масу. Те саме відбудеться при заморожуванні чи консервуванні.
Свіжозрізана мікрозелень — чудовий інгредієнт для бутербродів, салатів, перших і других страв, а також зелених коктейлів і смузі. Нею можна прикрасити готові м'ясні страви і з морепродуктів.
З кількох десятків культур, придатних для вживання як мікрозелень, найбільш популярні такі:
Не підходять для цього пасльонові культури, чиє бадилля містить алкалоїди — природні отрути (це томати, перці, баклажани та картопля).
Слід також зазначити, що вживання мікрозелені слід обмежити у деяких випадках — наприклад, при можливих алергічних реакціях. Так, при незносності глютену не варто вживати в їжу молоді паростки пшениці, ячменю та жита.
Найпростіше, звісно, мікрозелень купити. Але якщо є бажання заощадити та мати зелені вітаміни завжди під рукою, то можна самостійно виростити їх на підвіконні. Головне — насіння не можна обробляти хімікатами.
Це має бути добре провітрюване місце, інакше є ризик отримати плісняву на ґрунті. Оптимальна температура повітря в приміщенні — 18-20 °С, але загалом допустимо 10-25 °С.
Крок 1. Замочіть насіння у воді (термін замочування залежить від виду рослини, але зазвичай на 24 години).
Крок 2. У контейнер (дренажні отвори не потрібно робити) насипте землю для розсади шаром не вище 4 см і злегка примніть.
Крок 3. Розклавши насіння на поверхні, зволожте його за допомогою пульверизатора та присипте землею.
Крок 4. Контейнер накрийте харчовою плівкою, склом або прозорою кришкою та поставте у місце, відкрите сонячному світлу.
Кришку не варто відкривати, поки не з'являться паростки. Потім обережно зняти. Мікрозелень потрібно зрошувати з пульверизатора до трьох разів на день. Після появи перших справжніх листочків зелень можна зрізати.
Більше новин читайте на GreenPost.