Вверх
Дать отзыв

Є таке свято — Міжнародна ніч кажанів! Кілька фактів про кажанів, яких ви не знали

Кажани дуже охайні тварини, більшу частину дня приводять себе у порядок: розчісують кігтиками шерсть, вилизують крила.

2 мин на прочтение28 Августа 2021, 15:34
Кажан Кажан
Поделиться:

Головна мета  свята — привернути увагу людства до проблем рукокрилих та їх охорони, а також розвінчати міфи навколо звіряток, перед якими багато людей відчувають невиправданий забобонний страх, вважаючи їх вампірами.

Насправді кажани, як повідомляє Національний науково-природничий музей НАН України, — дивовижні ссавці, які, завдяки своїй будові, оволоділи мистецтвом польоту. Чотири довгих пальця сильно розвинених передніх кінцівок підтримують крило. Довгий вузький хвіст, дорівнює довжині голови, також обтягнутий літальної перетинкою. Пальці задніх кінцівок з кігтями вільні від перетинки: ними кажани чіпляються за гілки й виступи, повисаючи вниз головою.

Чому літають вночі?

Тому, що кажани ведуть нічний спосіб життя, є своє пояснення. У них дуже слабкий зір, пристосований тільки до темряви. Проте у кажанів чудово розвинені нюх і слух, які допомагають полювати і орієнтуватися в просторі, а також унікальна здатність до ехолокації, яка, окрім них властива тільки дельфінам. 

Кажани дуже охайні тварини, більшу частину дня приводять себе в порядок: розчісують кігтиками шерсть, вилизують крила.

Де живуть кажани?

Кажани зустрічаються всюди, крім полярних районів і високогір'їв. І, ГОЛОВНЕ, всі вони безпечні. Виняток становлять кажани-вампіри з великими і гострими зубами, що мешкають у Латинській Америці та харчуються кров'ю дрібних гризунів, птахів, а зрідка — і домашньої худоби.

Скільки кажанів в Україні? 

Кажани —  одна з найбільш вразливих груп ссавців, тому майже всі види занесені до Червоної книги та перебувають під охороною міжнародних конвенцій.

 На території України нараховують орієнтовно 30 видів кажанів. 

Як народжують потомство?

На відміну від інших ссавців, протягом року народжують лише один раз і по 1–2 малят. Дуже дбають про потомство, встановлено, що у перші 2–3 тижні після народження самки деяких видів взагалі не покидають сховища.

До слова, у Дніпрі рятувальники розрізали трубу, щоб витягти з теплотраси крихітне кошеня (ФОТО).

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.