Нові дослідження показують, що вживання газованих напоїв може значно збільшити ризик смерті. Про це розповідає Eat This, Not That!
Наприклад, нове дослідження, опубліковане в Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, журналі Американської асоціації з дослідження раку, констатує, що пацієнти з раком молочної залози можуть мати вищий ризик смерті, якщо вони п’ють солодкі газовані напої.
У дослідженні брали участь 927 жінок у віці від 35 до 79 років, у яких протягом майже 19 років було діагностовано рак молочної залози. Заповнюючи анкету, учасниці розповіли дослідникам, як виглядав їхній раціон за 12-24 місяці до встановлення діагнозу.
Порівняно зі своїми однолітками, які повідомили, що рідко або ніколи не вживали солодку газовану воду, жінки, які вживали недієтичні газовані напої п’ять або більше разів на тиждень, мали на 62 % вищу ймовірність смерті від будь-якої причини. Зокрема вони мали на 85 % більше шансів померти від раку молочної залози.
При цьому дієтична газована вода не дала такого ефекту — асоціації не змінилися, коли дослідники врахували споживання дієтичної соди як змінну.
«Недієтичні газовані напої є найбільшим вмістом цукру та додаткових калорій у раціоні, але вони не приносять нічого іншого корисного для харчування. З іншого боку чай, кава та 100 % фруктові соки без додавання цукру є більш здоровими напоями, оскільки вони додають поживну цінність завдяки антиоксидантам і вітамінам», — заявляє перший автор Надя Койратті, кандидат наук кафедри епідеміології та охорони довкілля з університету Буффало.
Оскільки газована вода містить так багато як сахарози, так і фруктози, часте вживання цих висококонцентрованих напоїв потенційно може призвести до інших захворювань, пов’язаних із підвищеним ризиком раку молочної залози, включаючи діабет 2 типу.
Наразі необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити ці результати.
Також ми розповідали, у кого келих вина за вечерею може викликати рак.