Вверх
Дать отзыв

Виписати з низькою сатурацією можуть тільки за згодою пацієнта або родичів. Леся Литвинова дала 5 важливих порад

Коли доктор говорить, що ковіда у пацієнта більше немає і тримати його в лікарні не мають права — вас вводять в оману.

2 мин на прочтение23 Апреля 2021, 15:58
Виписати з низькою сатурацією можуть тільки за згодою пацієнта або родичів. Леся Литвинова дала п’ять важливих порад Виписати з низькою сатурацією можуть тільки за згодою пацієнта або родичів. Леся Литвинова дала п’ять важливих порад
Поделиться:

В Україні почастішали випадки масової виписки ковідних пацієнтів із низькою сатурацією. Вони та їхні родичі намагаються вижити самостійно та перейти на кисневий концентратор. Із цим звертаються до волонтерів, які в шоці від виписки хворих із низькою сатурацією без згоди пацієнта.

За словами волонтерки, голови БФ «Свої» Лесі Литвинової,  пацієнти не усвідомлюють усіх ризиків і не знають власних прав. Адже в разі виписки з низькими показниками сатурації їх не попереджують, що може бути в екстрених ситуаціях:  якщо відключать електрику  або зламається концентратор.

«Після етапу масових госпіталізацій у нас настає етап масових виписок. Давайте запам'ятовувати прості правила», — пропонує Литвинова:

1. Пацієнта, який не тримає самостійно сатурацію вище 92, виписати можуть тільки за згодою пацієнта або родичів.  

2. Коли доктор говорить, що ковіду у пацієнта більше немає та тримати його в лікарні не мають права — вас вводять в оману, м'яко кажучи. Куди подіти пацієнта з низькою сатурацією — проблема лікарні, а не родичів. Переводити в інше відділення, перевозити в іншу лікарню — не важливо. Цим має займатися лікарня. До тих пір, поки ви не погодилися забрати людину додому, вона перебуває під їхньою юридичною відповідальністю.

3. Якщо ви вирішили забрати людину додому, ви повинні розуміти, що концентратор — не панацея. Ви повинні чітко розпланувати, що будете робити, якщо у вас відключать світло, зламається апарат, пацієнту стане гірше. І тільки в тому випадку, якщо абсолютно впевнені, що життю пацієнта нічого не загрожує, забирайте його додому.

4. Не всі пацієнти виписуються додому тому, що їм стало легше. Деяких виписують для того, щоб не псувати статистику смертності в лікарні. Якщо вам намагаються віддати додому важкого родича — ви повинні розуміти, до чого готуватися. Багато забирають членів сімей додому для того, щоб провести з ними останні дні їхнього життя. Це правильне рішення. Але ви повинні розуміти що робите. Якщо ви не готові — лікарня має такого пацієнта перевести в хоспіс. І цим повинні займатися не ви.

5. Перечитайте ще раз пункт перший. І пам'ятайте, що телефон гарячої лінії НСЗУ — 1677. Дзвінок зі скаргою на спроби насильницької виписки сильно допомагає. Телефон поліції — 102. Дзвінок із проханням прийняти заяву про те, що лікарня залишає людину в ситуації, яка загрожує життю, допомагає ще краще.

Нагадаємо, в Україну від COVAX зайшла друга партія вакцини: деталі.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.