Вверх
Дать отзыв

Вчені говорять, що депресія і стрес знижують ефективність вакцини від COVID-19

Пандемія має не менше тривожний компонент психічного здоров'я.

2 мин на прочтение14 Января 2021, 15:05
Поделиться:

Десятиліття досліджень показують, що депресія, стрес, самотність і погане здоров'я можуть послабити імунну систему організму та знизити ефективність деяких вакцин. Новий звіт, прийнятий для публікації в журналі Perspectives on Psychological Science, передбачає, що те ж саме може стосуватися нових вакцин проти COVID-19, які перебувають на стадії розробки або на ранніх етапах глобального поширення.

Вакцини є одними з найбільш безпечних та ефективних досягнень в історії медицини, вони захищають суспільство від цілого ряду руйнівних захворювань, включаючи віспу та поліомієліт. Однак ключем до їх успіху є забезпечення ефективної вакцинації критичного відсотка населення для досягнення так званого колективного імунітету.

Незважаючи на те, що ретельне тестування показало, що вакцини COVID-19 дуже ефективні в забезпеченні сталої імунної відповіді, не всі відразу отримають повний захист. Фактори навколишнього середовища, а також генетика, фізичне та психічне здоров'я людини можуть послабити імунну систему організму, сповільнюючи реакцію на вакцину.

«Крім фізичних втрат від COVID-19, пандемія має не менше тривожний компонент психічного здоров'я, викликаючи тривогу та депресію серед багатьох інших пов'язаних проблем. Такі емоційні стресові фактори можуть впливати на імунну систему людини, знижуючи її здатність відбивати інфекції», — сказала Аннеліз Медісон, дослідник з Університету штату Огайо та провідний автор статті.

Нове дослідження проливає світло на ефективність вакцини та на те, як поведінка, пов'язана зі здоров'ям, і фактори емоційного фону можуть змінити здатність організму до розвитку імунної відповіді. Проблема в тому, що пандемія може посилювати ці фактори ризику.

Ґрунтуючись на попередніх дослідженнях, одна із стратегій, запропонованих дослідниками, полягає в тому, щоб займатися активними вправами та добре виспатися за 24 години до вакцинації, щоб імунна система працювала з максимальною продуктивністю. Це може допомогти забезпечити максимально швидкої імунної відповіді.

Нагадаємо,  що в Україні спалахнув скандал  щодо ситуації навколо китайської вакцини Sinovac Biotech. Її результати виявилися меншими за необхідні 70 %.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.