Вверх
Дать отзыв
  • Главная
  • Новости
  • Еко
  • Труп, крига та антарктична гроза: українські полярники розповіли про жахи Антарктиди

Труп, крига та антарктична гроза: українські полярники розповіли про жахи Антарктиди

Спогадами про 25 українську експедицію, яка виявилася найважчою, поділився її безпосередній учасник.

2 мин на прочтение09 Мая 2021, 22:43
Одному із учасників української антарктичної експедиції довелося на собі відчути несприятливі погодні умови регіону Одному із учасників української антарктичної експедиції довелося на собі відчути несприятливі погодні умови регіону
Поделиться:

Смерть товариша, подорожі крізь кригу та рідкісні погодні явища - з цим усім довелося зіткнутися учасникові найскладнішої української антарктичної експедиції Євгенію Прокупчуку.

Зв'язківець станції "Академік Вернадський" розповів про свій досвід ВВС.

Найбільше на Прокопчука вплинула смерть колеги й товариша - кухаря Василя Омеляновича. Той наклав на себе руки через особисті проблеми 8 травня 2020 року на самому початку зимівлі. Зв'язківець пів години намагався його реанімувати, але зусилля виявилися марними.

Деякий час полярникам довелося жити й працювати поруч із тілом покійного. Труп не могли забрати зі станції. Тоді вже почалася полярна зима і не було криголама, який би проходив недалеко та міг дістатися до острова Галіндез.

Також важко далася Євгенію й полярна ніч.

"Найважчою була полярна ніч. Дуже короткий день: в 11:00-12:00 виходило сонце і в 13:00-14:00 заходило. Мало сонячного світла, через це з'являвся сум за близькими", - сказав Євгеній.

Також додав, що під час нічних чергувань йому дуже докучали  шторми з сильним вітром - близько 35 метрів на секунду. 

Але були і приємні моменти. Полярник став свідком незвичайного природнього явища - антарктичної грози. У полярних широтах в Антарктиці та Арктиці та над полюсами грози є надзвичайно рідкісними. Довго вважалося, що вони взагалі тут не трапляються.

"Був спалах і я подумав, що це зварювальні роботи, бо ми тоді робили фундамент. Але потім дійшов грім і зрозуміли, що то була гроза", - пригадує Євгеній Прокопчук.

Раніше ми писали про те, що біля полярної станції «Академік Вернадський» помітили рідкісних тварин

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.