Нерозсудливі атаки на ЗАЕС мають припинитися — МАГАТЕ

2 мин на прочтение12 Августа 2024, 16:08
ЗАЕС. Архівне фото з відкритих джерел

«Відбувається руйнування всіх стовпів ядерної безпеки».

Станом на 12 серпня внаслідок пожежі на Запорізькій АЕС повністю вигоріла одна із градирень станції, загрози її обвалення немає. Радіаційний фон навколо ЗАЕС перебуває в нормі, розповідає Deutsche Welle.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі закликав припинити атаки на ЗАЕС на тлі загоряння однієї з градирень АЕС внаслідок пожежі.

«Ці нерозсудливі атаки ставлять під загрозу ядерну безпеку на станції і збільшують ризик ядерної аварії. Вони мають припинитися зараз», — наголосив Гроссі в опублікованій на сайті МАГАТЕ в неділю, 11 серпня, офіційній заяві.

Гендиректор МАГАТЕ також нагадав, що будь-які дії військового характеру, спрямовані проти ЗАЕС, є явним порушенням п'яти принципів захисту енергооб'єкта, які були встановлені Радою Безпеки ООН у травні 2023 року.

При цьому експерти МАГАТЕ підтвердили слова російської сторони, що незважаючи на пожежу, радіаційне тло навколо Запорізької АЕС перебуває в нормі. За словами речника підконтрольної РФ станції Євгенії Яшиної, станом на 12 серпня градирня повністю вигоріла зсередини, але загрози її обвалення немає.

РФ звинуватила Україну в ударі БПЛА по станції. Українська сторона спростовує запуск безпілотників із ЗАЕС і висуває зустрічні звинувачення.

«Росія з першого дня захоплення Запорізької АЕС використовує її суто для шантажу і України, і всієї Європи та світу», — написав Президент України Володимир Зеленський у Telegram, зазначивши, що гарантувати безпеку на станції може лише її передача під контроль Києва.

Запорізька АЕС — найбільша атомна станція в Європі. 4 березня 2022 року була захоплена російськими військами і неодноразово зазнавала атак безпілотників та обстрілів. Москва та Київ звинувачують у них одне одного. У МАГАТЕ неодноразово наголошували, що на ЗАЕС відбувається руйнування «всіх стовпів ядерної безпеки».

Після захоплення Запорізьку АЕС було знеструмлено не менше восьми разів через пошкодження ліній електропередачі за межами її території. При блекаутах виникає загроза збереження в безпечному стані ядерного палива в реакторах і басейнах витримки. Станція не виробляє електроенергію з 11 вересня 2022 року. Усі шість реакторів ЗАЕС перебувають у режимі холодної зупинки.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Поделиться: