Вверх
Дать отзыв

Названо місця на планеті з найнебезпечнішим атмосферним повітрям

Східна частина США, північна Індія та Африка продукують сажу від лісових пожеж і вуглецю.

1 мин на прочтение11 Мая 2021, 14:00
Названо місця на планеті з найнебезпечнішим атмосферним повітрям Названо місця на планеті з найнебезпечнішим атмосферним повітрям
Поделиться:

Те,  чим ми дихаємо, або продовжує нам життя, або скорочує. Адже чистота повітря та відсутність у ньому діоксиду вуглецю та інших шкідливих домішок, впливає на кожного мешканця планети.

Науковці  склали карту, яка показує місця на планеті із найзабрудненішим і найнебезпечнішим повітрям. Результати їх дослідження опублікував New Atlas.

Згадана вище карта не зовсім традиційна. На ній учені вказали вітрові «річки» в атмосфері Землі, які переносять велику кількість пилу та різноманітних шкідливих домішок. Небезпечні частинки проходять через ці атмосферні течії та  спускаються вниз. Саме тому в містах і селищах декілька днів поспіль може бути знижена видимість.

Так, минулого року великий шлейф пилу із пустелі Сахара вітер підняв в атмосферу та переніс через північну частину Атлантичного океану. В результаті від забруднення постраждали країни, розташовані в Карибському басейні.

Дослідження вчених дали змогу з'ясувати основні закономірності того, як небезпечні пилові частинки «мандрують» світом. Деякі регіони Азії, Сахари та Намібії були переважно джерелами пилових аерозолів. А східна частина США, північна Індія та Африка продукували сажу від лісових пожеж і вуглецю.
До слова, природоохоронці збирають підписи під зверненням на захист природних екосистем у межах земельної реформи.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.