Вверх
Дать отзыв

На Сумщині пенсіонер вирощує інжир, фініки, арахіс, банани і навчає всіх бажаючих

Володимиру Шевченку вже за шістдесят, але це не завадило йому освоїти комп’ютер та Інтернет: на його ютуб-каналі - більше 18,5 тис. підписників, у групі на фейсбуці - понад 6 тис. друзів.

2 мин на прочтение23 Сентября 2020, 09:45
Всі фото: sumy.today Всі фото: sumy.today
Поделиться:

На Сумщині пенсіонер на своїй присадибній ділянці вирощує чималу кількість екзотичних рослин та нові сорти притаманних для України  фруктів і ягід. Наразі Володимир  Шевченко - досить відомий блогер, який безкоштовно ділиться секретами садівництва та городництва зі своїми підписниками у соцмережах. І має одну з найбільших в Україні соціальних груп «Хочу вирощувати хурму та інжир», пише  sumy.today. 

Наразі садівник-любитель вирощує фініки, лимони, мандарини, інжир, мигдаль, арахіс, хурму, величезні кавуни і груші та багато всього іншого.

"Росте маленький мигдаль, правда, ще він не плодоносив, йому тільки дві зими. Зазвичай, дає врожай на 3-4 рік.  Дуже гарно родить арахіс. Його саджу рядочками. Врожай завжди чудовий. Зберігати потрібно не обжареним в шкарлупках. Тоді навесні знову садити у землю. З’явилися перші саджанці азимини, це мексиканський банан або пау-пау. Йому вже три роки, але росте дуже повільно. За сім років – до метра, тоді дає плоди. Він пристосований до низьких температур, запросто витримує до -30 у відкритому ґрунті", - ділиться своїми здобутками Володимир Шевченко.

Окрім екзотиків у саду Шевченка є груша, плоди якої досягають 400-500 г, жовта черешня, алича, диплоїдна слива «Машенька», а також колоновидні груші, яблуні. Є виноград, ремонтантна малина. Всього по трішки. Як каже пенсіонер, "я не вирощую плантації".

За словами садівника, його мрією була хурма.  Для того, щоб вона росла на півночі Сумщини, потрібно було  підібрати правильні сорти: "У нас кліматична зона 5А-5В, хоч з кожним роком вона дещо зміщується. Наприклад, ще 3-4 роки тому були морози 27-30 градусів, а цей рік  навіть не випав сніг. У нас добре приживається вержинська хурма. Вона витримує доволі високі морози. На зиму її вкривати не потрібно, бо пристосована витримувати канадські морози до -32".

Шевченко радить при виборі теплолюбивих дерев  для  вітчизняного клімату орієнтуватися не на  інтернет-магазини, а на  саджанці у садівників, які розташовуються територіально найближче до вашого міста.  

Відомо, аграрій з Запоріжчини виростив гігантські груші (фото). 

 

 

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.