Можна одягнути, як рукавичку: американські науковці виростили шкіру для трансплантації у формі кисті (ВІДЕО)

1 мин на прочтение18 Июня 2023, 19:46
Працівники соціальної сфери готові супроводжувати ветеранів та їхні родини у кожній громаді

Новий метод дає змогу створювати шкіру, що має потрібну форму і не потребує швів для нанесення на рану.

Команда науковців із Медичного центру Колумбійського університету створила новий метод вирощування шкірних трансплантатів для лікування опіків та інших пошкоджень шкіри. Про це розповідає спеціалізований Телеграм-канал «Нотатки лікаря».

У повідомленні йдеться, що, на відміну від наявних методів, які створюють пласкі латочки, новий метод дає змогу створювати шкіру, що має потрібну форму і не потребує швів для нанесення на рану.

Для створення шкіри потрібної форми науковці використовують 3D-друк каркаса, який дозволяє клітинам шкіри рости в потрібній формі.

Людські клітини фібробласти (клітини дерми) висіваються навколо каркаса і дозрівають протягом двох тижнів, потім додаються кератиноцити — клітини епідермісу. Ця комбінація протягом тижня перебуває під впливом повітря з одного боку і рідини з іншого — як наша шкіра. Це формує щільну мережу структурних молекул. Після чого шкіра готова до імплантації на рану.

Під час випробувань на мишах вирощена шкіра інтегрувалася так, ніби це була рідна шкіра — на процедуру накладення знадобилося 30 секунд, а на всю операцію — 10 хвилин.

Науковці також змогли створити шкіру у формі кисті, яку можна було б надіти як рукавичку на руку і закріпити швами біля зап'ястя. Під час випробування на механічну деформацію такі «безмежні» конструкції перевершували пласкі на 400 %.

Цей метод може значно поліпшити естетичний і функціональний результат лікування опіків та інших пошкоджень шкіри.

Також ми розповідали про першу допомогу при опіках.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Поделиться: