МАГАТЕ: у ставку-охолоджувачі ЗАЕС через спеку падає рівень води

1 мин на прочтение03 Августа 2024, 18:50
ФОТО: Вікіпедія

Якщо ця тенденція збережеться, зросте небезпека аварії на потенційно небезпечному об'єкті.

Рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької атомної електростанції продовжує знижуватися через спеку. Про це заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі. Попри те, що екстремальна спека минула, і температура повітря дещо знизилася, липень був скупим на опади.

"Зниження рівня води в ставку-охолоджувачі залишається потенційним джерелом занепокоєння. Ми продовжуватимемо уважно стежити за ситуацією, щоб забезпечити наявність достатнього запасу охолоджувальної води для потреб станції. Та ситуація загострюється", - зазначив Гроссі.

Зазначається також, що в разі збереження такої тенденції незабаром відкачування води зі ставка стане проблематичним.

У МАГАТЕ нагадують, що після руйнування Каховської ГЕС російська окупаційна адміністрація ЗАЕС вирила 11 свердловин, щоб забезпечити подачу приблизно 250 кубометрів охолоджувальної води на годину до ставків-охолоджувачів. Ці ставки забезпечують достатню кількість води для охолодження всіх шести реакторних блоків у нинішньому стані холодного зупину.

Раніше Гроссі повідомляв, що ситуація на Запорізькій атомній електростанції залишається нестабільною. На станції повністю або частково порушено всі сім основних принципів, так звані "сім стовпів" ядерної безпеки. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Поделиться: