Вверх
Дать отзыв

Кита-«шпигуна» Хвалдіміра було вбито — зоозахисники

Наявність кульових ран підтвердили ветеринари, біологи й фахівці з балістики. Та є версія, що рани могли завдати птахи.

3 мин на прочтение06 Сентября 2024, 08:58
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поделиться:

На тілі знаменитого в Норвегії кита-білухи на прізвисько Хвалдімір, запідозреного кілька років тому в шпигунстві, виявили кульові поранення. Про це заявила в середу, 4 вересня, організація захисту тварин OneWhale, повідомляють ЗМІ.

«Я була з Хвалдіміром останні п'ять років і дуже добре його знаю. Коли я побачила його тіло, відразу зрозуміла, що його було вбито вогнепальною зброєю. Я навіть побачила кулю, що застрягла в його тілі», — заявила засновниця OneWhale Регіна Кросбі Хауг.

За її словами, мертва білуха мала «множинні вогнепальні рани по всьому тілу». На оприлюднених знімках видно кита з вогнепальними пораненнями, які, ймовірно, містять кулі.

Регіна Кросбі Хауг заявила, що добиватиметься справедливості для кривдників тварини.

Зоозахисні організації OneWhale та NOAH подали заяву до норвезької поліції, зазначивши, що наявність кульових ран підтвердили ветеринари, біологи та фахівці з балістики.

Тимчасом Себастьян Стренд, голова неурядової організації Marine Mind, яка відстежувала переміщення Хвалдіміра і виявила його мертве тіло, запропонував не робити «поспішних висновків», оскільки рани на тілі білухи начебто могли бути завдані птахами. Проте морський біолог Вікторія Піне Віньє з Норвегії назвала цю версію «дезінформацією», яка «не заслуговує на наукову довіру» та може ввести громадськість в оману.

Нагадаємо, Хвалдіміра знайшли мертвим біля південно-західного узбережжя Норвегії в суботу, 31 серпня. Тоді Стренд заявив, що білуху було виявлено ​​нерухомо плаваючою в морі. У понеділок тушу кита доставили на розтин до місцевого відділення Національного ветеринарного інституту. За словами речниці інституту, результат очікується протягом трьох тижнів. Інститут заявив, що повідомить поліцію, якщо буде виявлено «щось підозріле».

Хвалдімір (від норвезького hval — «кит» та імені російського президента) став популярним у квітні 2019 року, коли його вперше помітили біля берегів норвезького острова Інгоя. За різними оцінками Хвалдіміру було від 15 до 20 років. Середня тривалість життя білух перевищує 30 років.

Походження білухи неясне. На тілі кита була вуздечка з написом англійською: «Інвентар Ст.-Петербург». У зв'язку з цим у Норвезькій дирекції рибальства тоді припускали, що Хвалдімір проходив підготовку ВМС РФ для подальшого використання у військових цілях, але зміг утекти з вольєру.

Біологам вдалося зняти з білухи джгут для кріплення камери. Проте призначення та походження техніки досі не з’ясовані. Російський уряд ніколи офіційно не коментував ці припущення.

Під час «холодної війни» СРСР і США використовували дельфінів для виявлення підводних човнів і мін, а також підозрілих предметів або людей поблизу портів і кораблів.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Хирурги будут бесплатно оперировать детей с пороками лица и конечностей. Фото иллюстративное
На Закарпатье американские хирурги будут бесплатно оперировать детей с пороками лица и конечностей
1 мин на прочтение57 минут назад
На Одесском пляже ликвидировали утечку сточных вод
На Одесском пляже ликвидировали утечку сточных вод
1 мин на прочтениечас назад
Права человека и верховенство права. Фото иллюстративное
Права человека и верховенство права: Украина начала переговоры с ЕС
3 мин на прочтение2 часа назад
Разоблачены факты завладения деньгами сельхозпроизводителей на миллионы грнВ Одесской области компания-экспортер сои возместила 15,3 млн грн неуплаченных налогов
Тщательно готовили преступления: разоблачены новые факты завладения деньгами сельхозпроизводителей на десятки миллионов гривен
2 мин на прочтение3 часа назад
Рада 267-ю голосами поддержала законопроект "О государственном аграрном реестре"
2 мин на прочтение4 часа назад
На антарктической станции «Академик Вернадский» показали, как сортируют мусор
1 мин на прочтение5 часов назад
Китай усиливает борьбу с выбросами: запустили промышленный улавливатель углерода
1 мин на прочтение6 часов назад
Стратегии адаптации к изменению климата представили в Киеве
2 мин на прочтение6 часов назад