Вверх
Дать отзыв

Фермери перекриють траси: посуха вбила врожай, майно - під заставою

Фермери Кілійського району Одещини обіцяють акції протестів, включно з перекриттям трас.

2 мин на прочтение10 Сентября 2020, 12:19
 pixabay pixabay
Поделиться:

Попри те, що Уряд заявляє про  підтримку вітчизняних аграріїв, Всеукраїнський Конгрес Фермерів обіцяє перекрити траси через жахливий стан фермерських господарств, які втратили врожай через посуху і не мають допомоги від держави. Про це ідеться у повідомленні на сайті організації.

Посуха в Бесарабії триває  вже другий рік поспіль і місцеві фермери доведені до відчаю.   Без допомоги Уряду бессарабський фермер не виживе в цьому році.  Аграрії говорять, що для  посівної торік   взяли кредити на добрива, насіння, солярку. Все майно зараз заставлене ще з минулого року, але на них ніхто не звертає уваги.

"До нас приїжджали всі: і Тарас Висоцький (заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства) тричі був сам міністр і губернатор, але результату немає. Приїжджають  і розказують, що немає схеми виплати", - бідкаються аграрії.

За словами аграріїв,  зараз Кабмін пообіцяв їм підготувати програму про компенсацію страхування. В теорії це виглядало б так: страхування буде коштувати 300-400 грн. за гектар і 50% мають компенсувати. Але це мінімум. 

Зараз в регіоні вже загинули від 80% до 100% озимих, тепер продовжують гинути ярові культури. На сьогодні господарства вже залишились без соняшника, проса і кукурудзи.

Голова асоціації фермерів Бесарабії Алла Стоянова розповідає, що ситуація катастрофічна: "Посуха була з 2019 року. Ще з 2018 року аграрії увійшли в кредити для посівної у  2019 р. Очікували, що затягши паски в 2020 році, стануть на  ноги, але потрапили в пастку: виклались на повну, грошей на рахунках немає, склади пусті, в полях все згоріло, орендну плату пайщикам заплатити нема з чого, податки – нема з чого".

На переконання фермерів, можливості допомогти в Уряді є, але бракує розуміння, як вони можуть допомогти. Компенсація – чудовий механізм, але на сьогодні Торгівельна палата не визнає посуху  форсмажором. А без реальної фінпідтримки аграії не виживуть. 

Як відомо, фермери Одещини будуть у суді вибивати допомогу за втрату врожаю.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.