Вверх
Дать отзыв

COVID-сертифікат — звичайна медична довідка: IT-експерт про інформацію в QR-коді

Якщо у вас захочуть перевірити сертифікат, достатньо показати PDF або фотографію QR-коду.

2 мин на прочтение07 Ноября 2021, 09:40
Поделиться:

IT-експерт Андрій Баранович (відомий як Шон Таунсенд), «провідний хакер України», розповів про те, яка інформація зберігається у QR-код електронного COVID-сертифікату.

«Там є ваше ім'я та прізвище в рідному написанні та в транслітерації (всі додатки показують «рідне», це так і задумано), дата видачі та закінчення терміну дії сертифікату. Дата вашого народження. Кількість вакцинацій, їх виробник, тип і власне те, що це вакцина від COVID-19. Також стандартом передбачені сертифікати для тестів, і для перехворілих (в Україні їх тільки почали впроваджувати). Специфікація на формат EUDCC тут», — говорить Шон Таунсенд.

Експерт розповідає, що якщо у вас захочуть перевірити сертифікат, достатньо показати PDF або фотографію QR-коду. Для тих, хто воліє користуватися програмами, «Дія» не потрібна – можна завантажити швейцарський COVID Certificate. Оскільки на андроїдах він може не знаходиться пошуком через «примхи Гугла», Шон Таунсенд радить скористатися прямим посиланням.

«Додаток легкий, стабільний, йому не потрібен Інтернет, «без СМС і реєстрації», і тим більше без крутіння головою. Код програми відкритий і лежить на гітхабі», — говорить експерт.

Він пояснює, що сам собою сертифікат — звичайна медична довідка, яка не є документом, ідентифікуючим особу. Тому паспорт бажано носити із собою, а під час перевірки сканувати код та порівнювати його дані з паспортом.

«Я це пишу не тому, що мені подобається ідея перевірки кодів на кожному кроці, а просто тому, що в будь-якому іншому випадку перевірка не має жодного сенсу. І з тим же успіхом можна показувати код сусіда або цінник із супермаркету «стегенця курячі». Чим зараз і займається школота з додатками та веб-сторінками, що виглядають як «Дія». Нічого хорошого в цьому немає, але й поганого також. Це помилка дієвих мародерів, які нікому нічого не розповіли та не пояснили», — вважає Шон Таунсенд.

Також ми розповідали, де не перевіряють COVID-сертифікати: роз’яснення поліції.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.