Вверх
Дать отзыв

COVID-паспорти: в ЄС готуються до туристичного сезону, Україна — на роздоріжжі

Єврокомісія вже направила всім країнам ЄС основні принципи створення системи коронавірусних паспортів.

3 мин на прочтение06 Марта 2021, 23:45
Єврокомісія вже направила всім країнам ЄС основні принципи створення системи коронавірусних паспортів. Єврокомісія вже направила всім країнам ЄС основні принципи створення системи коронавірусних паспортів.
Поделиться:

Якщо є вакцина, значить можна вирішити проблему наповнення бюджетів країн за рахунок туристичного бізнесу. Особливо це актуально для тих європейських країн, які десятиліттями були Меккою туристів, і через коронавірус втратили своє основне джерело прибутків. Найбільше у відкритті кордонів для власників ковід-паспортів зацікавлені південні туристичні країни: Іспанія, Італія та Португалія.

Як  повідомляє The Financial Times, вже в березні Євросоюз планує представити план щодо впровадження так званих ковід-паспортів, аби прискорити відкриття кордонів всередині співдружності.

Так, Єврокомісія вже направила всім країнам ЄС основні принципи створення системи коронавірусних паспортів. За даними видання, ЄК поспішає з цим питанням, аби країни ЄС встигли відкрити кордони з початком туристичного сезону.

«Зелені паспорти», як їх називають в Єврокомісії, — це персональні електронні сертифікати, в яких будуть такі дані:

  • інформація про вакцинацію людини;
  • результат тестів на коронавірус, якщо власник ще не вакцинувався;
  • інформація про одужання від COVID-19.

Однією з головних перепон є питання використання вакцин, поки не сертифікованих на рівні ЄС. Наприклад, Угорщина та Словаччина погодились використовувати російську вакцину, проте європейський регулятор її не схвалював.

Також є проблема з молодими людьми, бо в черзі на вакцинацію вони далеко не перші, і коли вона до них дійде — незрозуміло.

Саме тому   коли очікувати на запровадження   системи паспортів та як вона працюватиме, ніхто сказати точно не може. Який вигляд матимуть COVID-перепустки до країн ЄС і які дані вноситимуть до цих паспортів, поки не зрозуміло. За три місяці обіцяють надати роз'яснення. Отже до того часу потрапити до Європи українцям буде неможливо.  

Натомість українцям, схоже, поки «ковід-паспорти» не світять — в Міністерстві охорони здоров'я України немає однозначної відповіді на цю ситуацію. Так, днями у МОЗ заявили, що перш ніж ухвалювати якісь рішення щодо запровадження таких документів, Україна хоче подивитися на реакцію у світі.

В той же час, за словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка  в Україні вже підготували кілька варіантів таких паспортів, це може бути або довідка про вакцинацію як у формі №063, так і у вигляді міжнародного свідоцтва, яке може роздрукувати сімейний лікар і це визнаватимуть в ЄС. COVID-паспорти отримують ті, хто щепився вакциною, визнаною Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

Проте чи буде COVID-паспорт безстроковим і що робити з тими, хто перехворів, питання поки відкриті.  

До слова, в нашій країні вакцинація розпочалася 24 лютого. 

Нагадаємо, наразі відкриті лише окремі країни, а туристичні агенти жодних прогнозів на цей сезон поки не дають.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.