Чи загрожує Україні поліомієліт?

3 мин на прочтение07 Июля 2020, 20:07
Карта поширеності інвалідності через поліомієліт у світі. Матеріал англійської Вікіпедії

Про це розповів інфекціоніст Юрій Жигарєв

На сайті Центру громадського здоров’я МОЗ України з’явилося попередження про те, що Україна у зоні високого ризику спалаху поліомієліту. Однак порівнюючи наведені у повідомленні цифри із даними ВООЗ впадають у око дуже великі неточності.

У ЦГЗ запевняють: «Близько 5% хворих помирають. В основному — через порушення дихання під час паралічу дихальної мускулатури. В одного із 200 хворих розвиваються деформації хребта та кінцівок, що стають причиною інвалідності».

Скріншот із сайту ЦГЗ МОЗ України

Натомість інформація на сайті ВООЗ наводить іншу послідовність цих цифр: «В одному з 200 випадків інфікування розвивається незворотний параліч. 5-10% з-поміж таких паралізованих людей помирають через настання паралічу дихальних м'язів».

Скріншот із сайту ВООЗ

Тому МОЗ відразу запідозрили в маніпуляціях і нагнітанні страху з метою збути населенню чергову вакцину від захворювання, яке українцям насправді не загрожує.

«Теоретична загроза поліомієліту завжди є, як і чума, холера і навіть натуральна віспа – у лабораторіях зберігаються штами, тому ніхто не застрахований, – сказав у своєму коментарі  GreenPost лікар-інфекціоніст Юрій Жигарєв. – Але "дикого" поліомієліту у нас нема вже багато років – уже й нема жодного інфекціоніста, який його бачив на власні очі. Тому ми вже не можемо говорити, наскільки страшною хворобою є поліомієліт. А цей штам із оральної поліовакцини (ОПВ), який потім набуває знову вірулентних властивостей і може викликати інфекцію, дуже подібну до поліомієліту. Фактично це й є поліовірус, просто він був генетично модифікований так, щоб не викликати захворювання, а тільки імунну відповідь. Але він може мутувати і знову повернути ці властивості».

Архівне фото хворої на поліомієліт

Також Юрій Жигарєв запевнив, що не варто надмірно покладатися на статистичні дані щодо будь-якого захворювання, бо вони можуть виявитися дуже оманливими.

«Ми можемо сказати: у нас є 100 хворих на поліомієліт, і у певної кількості є якісь ускладнення – наприклад, параліч дихальної мускулатури. Але ж ми можемо говорити лише про тих, кого спостерігаємо, тобто ці люди звернулися по медичну допомогу, вони вже були у важкому стані. А скільки людей просто сидять удома? Поліомієліт у легкій формі – та ж ентеровірусна інфекція: кілька разів пронесло, кілька разів чхнув, температура піднялась до 37.2 – і все. Звичайно, більшість таких людей можуть навіть не звертатися до лікаря, тому скільки їх – ніхто не знає. Тобто така сама ситуація, як і з коронавірусом – ми бачимо лише тих людей, що звертаються з симптомами, а скільки усіх інших – невідомо», – сказав Юрій Жигарєв.

Ми вже писали, що Україна на порозі нової епідемії поліомієліту.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Поделиться: