Буряк любить холод, а цибуля не товаришує з картоплею: гігієніст радить, як правильно зберігати овочі без погреба

3 мин на прочтение16 Октября 2023, 14:13

В усіх овочів і фруктів свої особливості: одним потрібна низька температура, іншим — навпаки, кімнатна.

Багато містян запасаються овочами на зиму. Буряк, морквина, цибуля… Як правильно зберегти запаси, радить лікар-гігієніст Андрій Шалькевич.

Раніше у старшого покоління було золоте правило: зберігати все у льоху, при цьому моркву та буряки ще й мохом перекласти — для надійності. Сьогодні льох для переважної більшості городян — розкіш. Але і в ньому не завжди можна дотриматись необхідних умов. Усі, наприклад, вивчили, що картоплю не можна зберігати на світлі - інакше вона позеленіє. Проте захист від прямих та не дуже сонячних променів — не єдиний важливий чинник. Потрібні ще гарна вентиляція, відсутність зайвої вологи, певний температурний режим. На жаль, багато підземних комор цим характеристикам не відповідають. У них часто присутній душок вогкості та плісняви.

Відповідна пара та тара

Звичайно, найкращий вибір — це холодильник.

Температура зберігання більшості овочів варіюється від 0 до 10 °С. Але в усіх овочів і фруктів свої особливості: одним потрібна низька температура, іншим — навпаки, кімнатна. Буряк і моркву, яблука та груші можна тримати в холодильнику. Проте кожну культуру треба розмістити в окремих контейнерах.

Поза холодильником допустимо зберігати картоплю, цибулю, часник, помідори. Їм потрібне сухе прохолодне місце, де циркулює повітря, з використанням сітчастих кошиків або контейнерів з отворами для вентиляції, щоб забезпечити повітрообмін.

Важливо правильно підготувати овочі та фрукти до тривалого зберігання. Просушити, очистити від землі, що налипла, зрізати бадилля і бічні корені, які швидко починають гнити і псувати весь овоч або коренеплід.

Не пара?

Цибуля, перець і томати виділяють етилен. Картопля таку компанію дуже не любить — починає швидко псуватися. Тому їх потрібно розводити по різних кутках. Не хочете, щоб цибуляним або часниковим духом просочилося абсолютно все, - зберігайте ці овочеві культури в окремих контейнерах.

М'ясні та молочні продукти тримаємо подалі від овочів і фруктів, аби запобігти перенесенню бактерій і запахів.

Економний заплатить двічі?

У квартирі (у холодильнику тим більше) вільне місце, як правило, дуже обмежене. Тому не купуйте надто багато. Економія може повернутися зовсім іншим боком: частина запасів зіпсується ще до початку зими, і їх доведеться просто викинути.

На що дивитись?

Термічна обробка здатна багато, та не завжди рятує і вона.

Термообробка справляється з більшістю бактерій і мікроорганізмів, але не здатна усунути фізичні ушкодження, плісняву чи інші ознаки псування. Тому рекомендується сушити чи консервувати лише свіжі та здорові коренеплоди, овочі та фрукти — це допоможе забезпечити безпеку та збереження поживних властивостей продуктів.

Кожен фрукт, овоч і коренеплід треба уважно оглянути, чи немає на них вм'ятин, гнилі та позеленілих ділянок.

Порізи, тріщини чи інші механічні ушкодження — шлях для бактерій і мікроорганізмів усередину продукту. Якщо овочі занадто м'які чи при натисканні утворюється вм'ятина, це показник не дуже гарної якості й у більшості випадків ознака ураження гниллю чи інфекцією, що може призвести до харчового отруєння.

Чи є сумніви у свіжості? Дешевше викинути такий продукт. Тому будьте уважні та в міру економні. І завжди здорові.

Також ми розповідали, як правильно зберігати хліб, аби він залишався свіжим — у пакеті, хлібниці чи морозилці.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Поделиться: