Неймовірні моживості відкриваються перед дослідниками та вченими, які працюють з переробкою відходів та над створенням нових, альтернативних продуктів харчування. Якщо про рослинне м'ясо та про вершки на основі грибів вже відомо, то про спеції з пластику ще ні.
Команда з Единбурзького університету використала у лабораторії кишкову паличку для перетворення терефталевої кислоти — молекули, отриманої з ПЕТ — у молекулу, що надає ванілі характерний смак і запах.
“Наша робота кидає виклик сприйняттю пластику як проблемних відходів, і натомість демонструє його використання як нового ресурсу, з якого можна отримувати високоцінні продукти”, — говорить доктор Стівен Уоллес, керівник проєкту та дослідник дослідник UK Research and Innovation (UKRI).
Науковці стверджують, що вироблений ванілін буде придатним для споживання людиною. Проте знадобляться подальші експериментальні випробування.
Обсяг щорічних ПЕТ-відходів у світі оцінюється у 50 млн т. Це спричиняє серйозні економічні та екологічні наслідки. Переробка ПЕТ можлива, але існуючі технології створюють продукцію, яка продовжує сприяти забрудненню пластиком всього світу.
“Використання мікробів для перетворення шкідливих для навколишнього середовища відходів у цінні молекули, які можна широко застосовувати у косметиці та продуктах харчування — прекрасна демонстрація “зеленої хімії”, — додав Елліс Кроуфорд, редактор видавництва Королівського хімічного товариства.
Нагадаємо, узбецькі фермери виростили унікальні чорні кавуни без кісточок.