Вверх
Дать отзыв

Бактеріолог у шоці від пропозиції Київводоканалу пити воду з крану

Кияни також поцінували гумор.

6 мин на прочтение29 Июля 2021, 10:49
Фото: Tomasz Sienicki Фото: Tomasz Sienicki
Поделиться:

Київводоканал на своїй офіційній сторінці у Фейсбук навів «три факти на користь того, чому вода з-під крану краща за бутильовану». У повідомленні киянам гарантують якість і безпеку, адже «вода, що подається Київводоканалом, проходить усі необхідні стадії очищення та знезараження, за її якістю постійно слідкують наші фахівці як у процесі водопідготовки, так і у контрольних точках міської мережі».

«Якість водопровідної води відповідає чинним ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», тому вода з-під крану точно буде чистою та безпечною для здоров’я. Дешева бутильована вода або та, що продається на розлив, часто не очищується належним чином, а виробники не дотримуються необхідних стандартів її виготовлення та не мають дозвільних документів», — запевняє Київводоканал.

У повідомленні закликають не переплачувати за бутильовану воду.

«Вода, яку ми подаємо у домівки киян, відповідає Державним санітарним нормам і є цілком безпечною. Крім того, 40 % води в місті вже знезаражується без участі хлору, тому така вода ще більш якісна, смачна та не має сторонніх запахів. І вже зовсім скоро нові технології поширяться і на решту 60 % води», — обіцяє Київводоканал.

Окрім того, у повідомленні йдеться, що вода, яка централізовано подається у домівки киян, має природній склад мінералів, необхідний для організму людини.

«А бутильована вода, що є у продажу, у багатьох випадках майже не містить природних солей кальцію та магнію, а це небезпечно. Систематичне вживання винятково дистильованої або близької до неї води може призвести до низки захворювань, пов’язаних із порушенням водно-сольового балансу організму», — застерігає Київводоканал.

У коментарях до цього посту кияни та гості столиці висловили припущення, що копірайтер, який написав такий текст, обпився води з Київводоканалу. Коментатори діляться власним досвідом користування водою з київських кранів. Розповідають, що вона жовта, смердить диким собакою чи річковими водоростями, може містити іржу та слиз, та й на смак гидка, і чайник від неї доводиться довго відмивати, ванна відмивається тільки агресивною хімією, а крани розсипаються, бойлер за півроку приходить у непридатність.

«Вода має запах сірководню. Якщо протягом тижня не мити умивальник, ванну та унітази з хімічними засобами, то вся сантехнічна кераміка набуває рудого кольору. Після прання білизна білого кольору стає сірувато-жовтою. Про використання води такої якості в харчових потребах не може бути й мови, це небезпечно для здоров’я та життя людини», — йдеться в одному коментарі.

«Фільтр-глечик вже за два дні стає рудим ізсередини до фільтра, і повний якихось часток піску», — стверджують в іншому коментарі.

Ми попросили прокоментувати для GreenPost заяву Київводоканалу бактеріолога, лікаря-нутриціолога Анну Мельник. Вона висловила припущення, що таким чином Київводоканал хоче заохотити людей пити воду з крану, щоби безкоштовно провести дослідження зростання кількості гострих кишкових захворювань («тим паче зараз липень»), або ж стояла мета спонукати людей припинити купувати бутильовану воду («але виробників багато, тому важко сказати, проти кого це»).

Анна Мельник скептично ставиться до твердження, що якість води в київських кранах гарантована дотриманням стандартів.

«Якщо у нас перевіряють воду за 20 параметрами, то в Європі їх понад 100. І навіть якщо припустити, що справді «якість водопровідної води відповідає чинним ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» то далі ця вода йде трубами. Вам розповісти, які труби в Києві? Спустіться у підвал вашого будинку, пригадайте, скільки йому років, скільки років трубам, прикиньте товщину шару іржі, бруду та бактерій, які там живуть вони жодного стосунку не мають до очищення води на центральній системі», — говорить бактеріолог.

Анна Мельник зізнається, що її трохи шокувала фраза «40 % води у місті вже знезаражується без участі хлору, тому така вода ще більш якісна, смачна та не має сторонніх запахів». Адже 40 % — це майже половина. Нутриціолог нагадує, що якщо закип’ятити хлоровану воду, то виходить ще гірше, — утворюються ще більш небезпечні для організму хлорорганічні сполуки, які не виводяться з людського організму.

«Відомо вже років 20, що вода у крані технічна, і нею не рекомендується вмиватися та мити посуд, про пити навіть не йдеться. Те, що почало щось поліпшуватися, — це добре. Я живу в Запоріжжі та згадую, що справді забула запах хлору, але думки її пити в мене не виникає, і коли я наливаю собаці з крану, то щоразу думаю: треба би йому очищену дати.

Коли я працювала у баклабораторії, ми робили бакпосіви води або з центрального водопостачання, або водозабору з певних кранів. І от коли я сіяла воду, зайшла лікар із хімлабораторії і сміючись сказала: «Ми робили хімічний аналіз тут ваші бактерії не виживуть». Ніхто не може гарантувати якості, і хто взяв на себе відповідальність писати цю статтю я не знаю», — говорить Анна Мельник.

Однак нутриціолог бачить у заяві Київводоканалу і смішний момент — твердження, що, мабуть, воду очищують погано, але вона дистильована.

«Тут або до розумних, або до вродливих. Масивні фільтри, якими очищують воду тоннами, працюють за принципом зворотного осмосу: протискаються тільки молекули води, вона справді практично дистильована. Але шкода дистильованої води це більш ніж смішно. Вам гарантують, що в київському крані співвідношення мінералів відповідає потребам вашого організму? Вода тим і відрізняється, що вона універсальний розчинник. Як нутриціолог я знаю, що ми з водою та їжею не отримуємо необхідного, тому, думаю, що саме додати до щоденного раціону, аби отримати всі необхідні вітаміни, мінерали, мікро- та макроелементи. Але до води це не має жодного стосунку, і що вона чистіша, то краще», — говорить Анна Мельник.

Нутриціолог нікому не рекомендує пити кип’ячену воду. Вона наголошує: питна вода — некип’ячена, природна мінеральна негазована або лікувальна мінеральна вода (вона має підбиратися фахівцем або ж ви просто, знаючи свій діагноз, вибираєте воду для поліпшення функції нирок, зниження/підвищення кислотності).

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Изображение сгенерировано ИИ
Во Франции одобрили законопроект о запрете дискриминации по волосам
1 мин на прочтение44 минуты назад
Маринад для курицы Рецепт приготовления
Маринад для курицы с кока-колой: как замариновать мясо по-новому
1 мин на прочтениечас назад
Повреждение энергетической инфраструктуры Аварийные отключения электричества
Есть повреждения энергетической инфраструктуры в 6 регионах, в некоторых областях проходят аварийные отключения
1 мин на прочтение2 часа назад
Омикрон Коронавирус Вакцинация
В Украину доставлено 254 тысяч доз омикрон-специфической вакцины против COVID-19
2 мин на прочтение3 часа назад
В Черкасской области мошенническим путем присвоили землю стоимостью более 6 млн грн
1 мин на прочтение4 часа назад
Декор по спилам дерева: новые идеи для вашей дачи (ФОТО)
2 мин на прочтение5 часов назад
Кто выпускает более зловонные газы и что делать, если очень нужно «поставить на паузу» метеоризм? Вот что рассказывает эксперт
4 мин на прочтение5 часов назад
Самое плохое время для употребления бананов: когда фрукт превращается в яд
2 мин на прочтение6 часов назад