Догори
Дати відгук

Знаменитий американський спринтер, хворий на ковід, вирішив пробігти олімпійський фінал — ось що вийшло

Сподівався виграти щонайменше три золоті медалі на цій Олімпіаді.

7 хв на прочитання09 Серпня 2024, 18:23
Бронзовий призер Ноа Лайлз зі збірної США після забігу на дистанції 200 м серед чоловіків у фіналі тринадцятого дня Олімпійських ігор у Парижі 2024. Фото: Річард Хіткот/Getty Images Бронзовий призер Ноа Лайлз зі збірної США після забігу на дистанції 200 м серед чоловіків у фіналі тринадцятого дня Олімпійських ігор у Парижі 2024. Фото: Річард Хіткот/Getty Images
Поділитись:

Американський спринтер Ноа Лайлс, дізнавшись, що його тест на COVID-19 виявився позитивним, усе одно взяв участь у забігу на 200 м у четвер увечері і здобув бронзову медаль, але після фінішу спортсменові стало погано. Про це розповідає CNN із посиланням на інтерв'ю NBC.

Лайлс розповів, що, прокинувшись у вівторок уранці, почувався жахливо і під час карантину пив багато води.

«Я прокинувся у вівторок близько 5 години ранку і почувався просто жахливо, і я знав, що це не просто біль від забігу (на 100 м). Я розбудив лікарів, і ми зробили тести, і, на жаль, виявилося, що у мене позитивний результат на ковід. Моєю першою думкою було не панікувати — знаєте, я думаю, що бував і в гірших ситуаціях. Я бігав у гірших умовах, я почувався гірше», — сказав Лайлс в інтерв'ю NBC.

У своєму пості в Instagram рано-вранці в п'ятницю за паризьким часом Лайлс сказав, що вважає, що його Олімпіада закінчилася.

«Я вважаю, що це буде кінцем моєї Олімпіади 2024 року. Це не та Олімпіада, про яку я мріяв, але вона залишила в моєму серці стільки радості. Я сподіваюся, що всім сподобалося шоу. Незалежно від того, вболівали ви за мене чи проти мене, ви повинні визнати, що дивилися його, чи не так?» — написав Лайлс.

Спортсмен сказав, що пишається своїм виступом, незважаючи на те, що хворий на ковід.

«Ми просто витримували день за днем, намагаючись якомога більше пити, не виходячи з карантину. Я точно можу сказати, що це далося взнаки, але я ніколи не був більш гордий за себе за те, що зміг приїхати сюди і завоювати бронзову медаль, де на минулій Олімпіаді я був дуже розчарований, а цього разу я не можу пишатися більше», — сказав він.

Новина про позитивний тест Лайлса з'явилася невдовзі після того, як він зазнав приголомшливої поразки в чоловічому забігу на 200 м, своєму коронному виді. Лайлс фінішував третім, не зумівши випередити ботсванця Летсіле Тебого та свого співвітчизника Кеннета Беднарека, які посіли перше та друге місця відповідно.

Однак результат перегонів швидко зник із заголовків газет, коли Лайлс упав на трасу відразу після перетину фінішної лінії. Медичний персонал допоміг йому з'їхати з траси в інвалідному візку і відвіз у медпункт.

«У мене були кращі дні, але я знову ходжу. Після перегонів у мене було запаморочення. Задишка, біль у грудях, але через деякий час я зміг перевести подих і прийти до тями. Зараз я почуваюся набагато краще», — сказав Лайлс журналістам після фінішу.

Несподіваний фініш

Це справді шокуючий поворот подій для Лайлса, який сподівався виграти щонайменше три золоті медалі на цій Олімпіаді. У неділю він виграв забіг на 100 м із мінімальним відривом і не висловив нічого, окрім впевненості у своїй здатності виступити на 200-метрівці, а згодом і в командній естафеті.

Він виглядав сповненим своєї звичайної енергії, коли вийшов на старт, вибігши з тунелю, щоб підбадьорити натовп і пострибати по доріжці.

«У мене вже була купа енергії. Це, безумовно, найкращий день за останні три дні. Все ще не на 100 %, але ближче до 90-95 %. Це працює тільки для одного пострілу. Мені треба заспокоїтися на деякий час. Один раз — і все, більше ніяких стримувань», — говорив тоді спортсмен.

Він сказав, що відчував, як інфекція вплинула на його виступ.

«Мені довелося зробити багато перерв. ... Я кашляв усю ніч. Я пишаюся собою більше, ніж будь-чим іншим, приїхавши сюди, щоб отримати бронзу з ковідом», — додав Лайлс.

Кейт Хартман, директорка із зовнішніх зв'язків Олімпійського та Паралімпійського комітету США, у своїй заяві зазначила, що комітет підтримує рішення Лайлса взяти участь у змаганнях.

«USOPC і USATF швидко ввели в дію всі необхідні протоколи, щоб надати пріоритет його здоров'ю, благополуччю нашої команди та безпеці інших учасників змагань. Наше головне зобов'язання — забезпечити безпеку спортсменів команди США, відстоюючи їхнє право на участь у змаганнях. Після ретельного медичного обстеження Ноа вирішив взяти участь у сьогоднішніх змаганнях. Ми поважаємо його рішення і будемо продовжувати уважно стежити за його станом», — сказала вона після позитивного тесту Лайлса.

Лайлс розповів журналістам, що мало хто знав про його діагноз.

«Ми намагалися тримати це в таємниці. Люди, які знали, — це медичний персонал, тренер, моя мама. Ми не хотіли, щоб усі впали в паніку, ми хотіли, щоб вони могли змагатися. Ми хотіли зробити це якомога вільніше. Я конкурентоспроможний. Навіщо давати їм перевагу над собою?» — сказав він.

Тебого сказав після забігу, що він помітив, що Лайлс ні з ким не взаємодіяв до того, як вони увійшли на відкритий стадіон «Стад де Франс», і здивувався, що відбувається.

«Під час розминки і в холодній кімнаті він був просто сам по собі. Тому особисто мені було цікаво, чому. Я не хотів робити припущення про те, що він може переживати. Але після всього, що він сказав після фіналу з бігу на 100 м, я подумав, що, можливо, це просто один із тих днів, коли у нього не дуже вдалий день. Тому я не думав про ковід чи щось інше», — сказав він.

Коронавірус — непроханий гість у Парижі

COVID-19 досі дає про себе знати на цих Паризьких іграх, оскільки Лайлс — далеко не єдиний спортсмен, який отримав позитивний результат тесту на вірус під час Олімпіади.

П'ять учасниць жіночої збірної Австралії з водного поло та плавець команди Великої Британії Адам Піті минулого тижня отримали позитивний результат на COVID-19.

Хоча у світі більше немає надзвичайної ситуації в галузі охорони здоров'я через пандемію COVID-19, Олімпійські ігри проводяться в час підйому захворюваності на COVID-19.

Минулого тижня Всесвітня організація охорони здоров'я, Міністерство охорони здоров'я та профілактики Франції, Santé publique France та Європейський центр з профілактики та контролю захворювань опублікували окремі рекомендації щодо громадського здоров'я для мандрівників, які відвідають літні Олімпійські та Паралімпійські ігри 2024 року.

У рекомендаціях рекомендується перевірити свій статус вакцинації від поширених інфекційних захворювань, включаючи кір, кашлюк, поліомієліт та COVID-19.

У разі, якщо ваш тест на COVID-19 виявився позитивним, Центри з контролю та профілактики захворювань США рекомендують залишатися вдома, поки у вас не знизиться температура без допомоги жарознижуючих препаратів протягом щонайменше 24 годин, і ваші симптоми не покращаться протягом 24 годин. Потім рекомендується носити маску в оточенні інших людей протягом наступних п'яти днів.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Львівські лікарі прооперували чоловіка із раком молочної залози.
ФОТО: ПЕРШЕ ТМО
Пухлина досягла 8 см: львівські лікарі прооперували чоловіка із раком молочної залози
1 хв на прочитання5 годин тому
В Україні працюють 179 Центрів життєстійкості
Для підтримки ментального здоров'я та вирішення соціальних питань в Україні працюють 179 Центрів життєстійкості
3 хв на прочитання6 годин тому
Іноземець намагався провезти наркотики.
Фото: Львівська митниця
Собака "викрила" білизну пасажира потяга «Перемишль – Київ» набиту гашишем
1 хв на прочитання11 годин тому
Зображення створено Ш
Стоматологічну допомогу в Україні можна отримати безоплатно: роз’яснення НСЗУ
2 хв на прочитання11 годин тому
Озон відіграє критичну роль у захисті життя на Землі та чому людство працює над його відновленням
3 хв на прочитання12 годин тому
Восени зробити дітей яскравішими — не лише веселіше, а й безпечніше, говорить експерт
1 хв на прочитання13 годин тому
ВООЗ дозволила організаціям ООН закуповувати вакцину проти Mpox: ось хто в пріоритеті
2 хв на прочитання21 година тому
На Київщині виявили вовка зі сказом: оголошено карантин
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Осінній пиріг зі сливами і корицею
Що приготувати зі слив: осінній пиріг зі сливами і корицею
1 хв на прочитання17 хвилин тому
Зображення згенеровано ШІ
Тектонічні плити почали рухатися: у Хмельницькому й Одесі відчули відлуння землетрусу, який стався у Румунії
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Міненерго
Україна закликає МАГАТЕ вжити заходів для припинення атак на цивільну енергетичну інфраструктуру та звільнення ЗАЕС
1 хв на прочитання2 години тому
Розі у свій 32-й день народження торік. Фото: Newsquest/SWNS
Найстарша кішка у світі померла у віці, еквівалентному 152 людським рокам
1 хв на прочитання3 години тому
Нестача води в містах: які є шляхи вирішення цієї проблеми?
6 хв на прочитання4 години тому
Польща пішла під воду: ось що в сусідній країні накоїв циклон «Борис» і як люди справляються з наслідками (ФОТО)
3 хв на прочитання5 годин тому
З вулиць Чернігівщини зникли горобці - у причинах розбиралися екологи
1 хв на прочитання7 годин тому
На Черкащині майже добу горить ліс, до медиків звернулись уже шестеро людей
1 хв на прочитання8 годин тому