Догори
Дати відгук

Змінилися правила виклику медичної допомоги: до кого вона тепер приїде

Відтепер усі звернення до цієї служби розподіляються на критичні, екстрені, неекстрені, непрофільні

2 хв на прочитання16 Грудня 2020, 15:17
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Кабмін затвердив розподіл звернень до екстреної медичної допомоги за новими критеріями. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 16 грудня на засіданні Уряду.  

Відтепер усі звернення до цієї служби розподіляються на критичні, екстрені, неекстрені, непрофільні. В Уряді впевнені, що це дозволить оптимізувати роботу швидкої. 

Критичні звернення  - це звернення стосовно постраждалих у невідкладних станах, які супроводжуються відсутністю дихання або його неефективністю, крововтратою та кровотечею й зумовлені травмами, ураженням електричним струмом, інтоксикацією через отруєння речовинами чи укусу тварин, гострими та хронічними захворюваннями. На такі виклики медики зобов'язані приїхати протягом 10 хвилин.

Екстрені виклики пов'язані із невідкладними станами, що загрожують життю хворого та можуть спровокувати різке погіршення його самопочуття, якщо медична допомога не буде надана вчасно. Вони супроводжуються порушеннями свідомості, кровотечею, гострим коронарним синдромом, ознаками гострого мозкового інсульту, розладами дихання. Можуть бути зумовлені усіма видами травм, впливом зовнішніх факторів, інтоксикацією та отруєнням та гострими й хронічними захворюваннями. Медики мають 20 хвилин часу, щоб приїхати на такі виклики.

Неекстрені виклики пов'язані зі станом хворого, який не несе загрози його життю, але, водночас, пацієнт потребує огляду лікаря. Такі виклики будуть передавати сімейним лікарям. Бригада "швидкої допомоги" приїжджатиме, якщо не залучена у викликах перших двох категорій.

До категорії непрофільних належать виклики, коли людина скаржиться на нежить, кашель, головний біль, застуду. На такі виклики медики не приїдуть, але людину телефоном проконсультують.

Як ми інформували наших читачів раніше, з 1 січня 2021 року зміняться правила прибуття екстреної медичної допомоги до пацієнтів. Тепер деякі хворі можуть її не дочекатися. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання53 хвилини тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання3 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання4 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора