Зібрав гриби на власному городі та помер: на Одещині неуважність подружжя коштувала життя

3 хв на прочитання07 Листопада 2023, 14:19
Смерть від грибів Одещина смертельний випадок отруєння

Дружина, яка вжила незначну кількість грибів, почувалася краще.

В Одеській області стався смертельний випадок отруєння грибами. При епідрозслідуванні було встановлено, що 70-річний житель Березівського району, на власному городі зібрав гриби, які він вважав їстівними. Про це повідомляє Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб.

Разом з дружиною вони їли тушковані гриби, а вже через 12 годин відчули себе зле: у обох була нудота, блювання, пронос. Каретою швидкої допомоги їх було госпіталізовано в Березівську центральну районну лікарню. Але незважаючи на проведені в лікарні заходи, потерпілому ставало гірше. Дружина, яка вжила незначну кількість грибів, почувалася краще. Обох потерпілих наступного дня було відправлено в Одеську обласну клінічну лікарню.

У вкрай тяжкому стані потерпілий поступив у відділення інтенсивної терапії. Однак, незважаючи на інтенсивні реанімаційні заходи, стан потерпілого погіршувався, наступило ураження нирок, печінки, нервової системи. На другу добу перебування в лікарні він помер.

Як було встановлено пізніше, причиною отруєння могли стати гриби, залишки яких родичі знайшли на городі - лепіоти.

Лепіоти - це рід грибів з родини печерицевих. Їх нерідко плутають з печерицями. Це дуже отруйні гриби, набагато отруйніші за бліду поганку. Зустрічаються на відкритих лісних галявинах, узліссях, парках з липня по жовтень.

Фахівці нагадують, що ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Найголовніше - не зволікати і терміново телефонувати «103». Також у жодному разі не варто займатися самолікуванням і намагатися «перечекати» - це може бути смертельно небезпечно.

Як уникнути отруєння грибами:

  1. Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, вирощеними в промислових умовах.
  2. Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  3. Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від споживання грибів.
  4. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
  5. Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
  6. Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
  7. Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
  8. Ніколи не куштуйте сирі гриби.
  9. Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
  10. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  11. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
  12. Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання,різкий біль в животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла,зниження пульсу, задуха;

Найголовніше –  не зволікайте і терміново телефонуйте «103».

Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти. До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся “перечекати” – це може бути смертельно небезпечно.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: