Зібрав гриби на власному городі та помер: на Одещині неуважність подружжя коштувала життя
Дружина, яка вжила незначну кількість грибів, почувалася краще.
В Одеській області стався смертельний випадок отруєння грибами. При епідрозслідуванні було встановлено, що 70-річний житель Березівського району, на власному городі зібрав гриби, які він вважав їстівними. Про це повідомляє Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб.
Разом з дружиною вони їли тушковані гриби, а вже через 12 годин відчули себе зле: у обох була нудота, блювання, пронос. Каретою швидкої допомоги їх було госпіталізовано в Березівську центральну районну лікарню. Але незважаючи на проведені в лікарні заходи, потерпілому ставало гірше. Дружина, яка вжила незначну кількість грибів, почувалася краще. Обох потерпілих наступного дня було відправлено в Одеську обласну клінічну лікарню.
У вкрай тяжкому стані потерпілий поступив у відділення інтенсивної терапії. Однак, незважаючи на інтенсивні реанімаційні заходи, стан потерпілого погіршувався, наступило ураження нирок, печінки, нервової системи. На другу добу перебування в лікарні він помер.
Як було встановлено пізніше, причиною отруєння могли стати гриби, залишки яких родичі знайшли на городі - лепіоти.
Лепіоти - це рід грибів з родини печерицевих. Їх нерідко плутають з печерицями. Це дуже отруйні гриби, набагато отруйніші за бліду поганку. Зустрічаються на відкритих лісних галявинах, узліссях, парках з липня по жовтень.
Фахівці нагадують, що ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Найголовніше - не зволікати і терміново телефонувати «103». Також у жодному разі не варто займатися самолікуванням і намагатися «перечекати» - це може бути смертельно небезпечно.
Як уникнути отруєння грибами:
- Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, вирощеними в промислових умовах.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від споживання грибів.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
- Ніколи не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання,різкий біль в животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла,зниження пульсу, задуха;
Найголовніше – не зволікайте і терміново телефонуйте «103».
Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти. До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся “перечекати” – це може бути смертельно небезпечно.